A Barcelona hi ha 17.000 joves que no estudien i tampoc troben feina

L'ajuntament obrirà al 2019 la primera Escola de Segona Oportunitat per ajudar els joves a tornar als estudis


Barcelona obrirà la seva primera Escola de Segona Oportunitat pública, les conegudes com a E2O, al febrer de 2019. Entre febrer i maig els professionals el centre treballaran amb els instituts de la ciutat per preparar el curs següent. Els alumnes s’incorporaran a les aules al setembre de 2019.

L’escola estarà ubicada al carrer Capella, 10, al districte de Sant Andreu, en l’edifici de l’antic Centre d’Atenció Primària de Salut i comptarà en un inici amb 60 places, ampliables a 120 el curs 2010-2021. Els joves que s’hi matriculin podran cursar els estudis al llarg de 2 anys.

L’objectiu és aconseguir que els joves que ni estudien ni troben feina per baixa qualificació puguin tornar a seguir estudis reglats i millorar les seves oportunitats per accedir al mercat de treball. Segons l’informe de la Fundació BCN Formació Professional 2016, a Barcelona hi ha 17.000 joves entre 16 i 24 anys que ni estudien ni troben feina. La majoria tenen baixa qualificació acadèmica, dificultats per continuar o per retornar al sistema educatiu, no estan preparats per incorporar-se al món de treball i tenen recorreguts vitals molt complexos.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha posat en relleu que “ampliar les oportunitats educatives ha estat una de les oportunitats del govern de la ciutat. En aquesta línea, hem treballat en un sistema que fos útil per als joves que ni estudien ni treballen i que estan desmotivats, un sistema que els revinculem en un projecte educatiu que sigui engrescador per a ells., que encaixi en el sistema, però que també inclogui un plus d’acompanyament a la persona. Això és l’Escola de Segona Oportunitat”.

Projectes individuals d'acord amb els perfils de cada alumne

Per acompanyar aquests joves i aconseguir que recuperin els estudis i millorin la seva formació, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona col·laboraran per oferir als alumnes una atenció integral més enllà de la instrucció educativa que es dona en un centre ordinari d’educació secundària. Cada alumne tindrà un projecte individual d’acord amb el seu perfil, necessitats i interessos.

S’impartiran els aprenentatges competencials i de coneixement, però també es dona igual importància a la dimensió emocional i actitudinal per recuperar l’autoestima dels i les alumnes. És en aquest sentit que l’equip del centre està format no només per docents, sinó que també hi participen professionals dels diferents dispositius d’orientació i acompanyament del consistori.

Quant a la formació en coneixements, el centre oferirà una formació professionalitzadora amb Programes de Formació i Inserció, Certificats de professionalitat, tastet d’ofici o casa d’ofici, Programes formatius amb alternança amb el món del treball i amb aliances amb empresses, organismes i entitats, itineraris adaptats a cada persona, reforç de competències bàsiques i programes compartits amb entitats socials, a banda d’orientació, assessorament i acompanyament abans, durant i després del pas de l’alumne per l’escola.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article