Un aniversari del 17-A agredolç: un record emotiu enmig d’un acte polititzat

Barcelona homenatja les víctimes del terrorisme un any després dels atemptats a la Rambla i a Cambrils


Aquest divendres, a la Rambla de Barcelona, imperava el silenci des de primera hora del matí. Des d’abans de les 9h tot el passeig era ple de seguretat i s’hi anaven aplegant ciutadans anònims que deixaven flors en qualsevol racó per recordar que, fa un any, la ciutat va viure un dels seus pitjors episodis: un atemptat que va llevar la vida a 16 persones, la majoria turistes.

Un any després, el mosaic de Joan Miró, just davant del Liceu, ha estat el primer espai on s’ha dut a terme l’acte oficial per homenatjar les víctimes. A les 10h tocades, els familiars han pujat la Rambla, des de l’Ajuntament, i han estat els primers en fer una ofrena floral, al costat de representants dels cossos de seguretat i personal del SEM que van socórrer les víctimes i que van engegar l’operatiu d’emergència.

Un ram de roses, en un racó de la Rambla de Barcelona | Judit Domènech

L’expectació ha estat màxima: mentre desenes de periodistes immortalitzaven el moment, centenars de ciutadans s’hi han acostat per donar suport a les famílies. En aquest mateix escenari s'hi podia veure una pancarta on es llegia ‘Les vostres guerres, les nostres morts’ i en què hi apareixia la imatge del rei Felip VI amb el rei d’Aràbia Saudita.

Just després, i en segona fila, han aparegut les autoritats polítiques del país i de la ciutat. Entre elles hi havia el president Quim Torra, el president del Parlament Roger Torrent, els membres del Govern, l’alcaldessa Ada Colau i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, entre altres representants d’aquestes institucions.

Un dels familiars de les víctimes del 17-A, mirant el mosaic de Joan Miró a través del vidre de l'autobús | Cristina Garde

L’ofrena no ha durat més de mitja hora i tot seguit les famílies de les víctimes, emocionades, han pujat en un autobús que les ha portat fins a la plaça de Catalunya, on s’ha celebrat l’homenatge musical a les víctimes. Des de la Rambla centenars de turistes llegien una segona pancarta que estava penjada des d’aquesta matinada a l’edifici del Banc Central, a la plaça de Catalunya, que hi deia, en anglès: “El rei espanyol no és benvingut als Països Catalansˮ.

La pancarta en contra de la presència del rei Felip VI es veia des de la Rambla | Cristina Garde

És en aquest homenatge, de la plaça de Catalunya, on la ciutadania i les famílies han viscut moments de tensió i poc respectuosos. Diverses persones amb banderes i paraigües estampats amb la bandera espanyola han increpat la periodista Gemma Nierga -que conduïa l’acte- cada vegada que parlava en català, mentre la resta d’assistents mantenien el silenci o bé els demanaven que callessin, per mantenir el respecte cap a les famílies. També en diferents moments, però sobretot quan el rei Felip VI ha aparegut a la plaça, han cridat “Viva el Rey”, “Viva España”. Mentrestant, ciutadans que duien pancartes amb el lema ‘Pau, justícia i llibertat’, proporcionades per l’ANC, no han pogut entrar al recinte, que estava tancat i controlat pels cossos policials.

Tot seguit, Nierga ha llegit unes paraules de l'escriptor John Donne: “El que li passa al meu veí m'afecta a mi i és la meva responsabilitat”. A continuació, vuit joves de diferents orígens han llegit el mateix fragment en vuit llengües, les de les 14 víctimes de l’atemptat de la Rambla: català, castellà, portuguès, francès, anglès, italià, alemany i neerlandès.

L’acte ha conclòs amb la interpretació de quatre temes per part d’una cinquantena d’alumnes de les escoles municipals de música i del Conservatori de Barcelona. Aquests han interpretat Somewhere over the rainbow, la banda sonora d’El mag d'Oz, Imagine, de John Lennon, Hallelujah, de Leonard Cohen i Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa. "Volem la pau però no volem la indiferència. Tot això hauria de servir perquè aprenguem a estimar-nos més i millor", ha sentenciat finalment Nierga.

L'acte d'homenatge a la plaça de Catalunya | Judit Domènech

Cambrils, Ripoll i la presó de Lledoners, els altres escenaris de l'homenatge

Cambrils i Ripoll, els dos altres escenaris dels atemptats, també celebren aquest divendres actes de commemoració en record a les víctimes del 17-A. La presó de Lledoners serà l’escenari, també, de l’homenatge organitzat per l’ANC, especialment per a Joaquim Forn, que és qui exercia de conseller d’Interior en el moment dels atemptats.

De fet, la seva dona, Laura Masvidal, l’ha representat durant els actes a Barcelona al costat del president de la Generalitat, Quim Torra. Aquest darrer ha recordat al rei Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el president del Senat, Pío García Escudero, i el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que Masvidal era allà perquè el seu marit és a la presó pels fets de l’1 d’octubre. Masvidal s’ha adreçat especialment al rei i li ha etzibat: “No soc jo qui hauria de ser aquíˮ.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article