Les entitats d'atenció a la infància eleven a 12 milions d’euros el deute de la DGAIA

La Generalitat recorda que ha utilitzat 29 milions del fons de contingència per als infants estrangers sense referents familiars


La Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (FEDAIA) ha calculat que l'Administració els deu com a mínim 12 milions d’euros pel concert de centres de menors dels mesos de juliol i agost, i endarreriments anteriors. La directora de la FEDAIA, Bàrbara Ortuño, ha assegurat que la situació, donada per l'arribada massiva de joves migrants, està “tensant” les entitats.

Algunes, fins i tot, declinen oferir nous serveis obrint nous centres per “no posar en risc”, l'entitat, que hauria d'assumir-ne les despeses, almenys els dos primers mesos. El Govern no es compromet amb una data per posar el dia els pagaments, però recorda que ja ha utilitzat 29 milions d’euros del fons de contingència per pal·liar la situació dels menors estrangers no acompanyats.

La FEDAIA ha calculat aquests 12 milions d'euros en base a les dades que ha recollit de 24 de les 55 entitats que representa, i per tant, els endarreriments de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) s'estan acumulant des d'abans del mes de juliol. En canvi, les entitats que treballen amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona han cobrat a temps tots els imports, els 30 dies que marca la llei.

Per a Ortuño, aquests endarreriments és “generalitzada” i afecta “indistintament” a empreses tan grans com petites i a entitats que obren serveis de joves migrants o serveis per als infants que ja estan dins el sistema de protecció. La tensió financera d'aquestes entitats ja s'ha traduït en algun cas amb endarreriments en els pagaments dels salaris dels treballadors o a proveïdors.

La directora de la FEDAIA també alerta que aquesta situació està produint que algunes empreses no es permetin obrir nous serveis per atendre aquests joves per no “posar en risc” l'entitat, i és que el no compliment dels terminis implica que una empresa del tercer sector assumeixi les despeses de com a mínim, els dos primers mesos d'entrada en funcionament.

Per això, des de la FEDAIA demanen al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que sigui capaç “aixecar el pressupost necessari” per poder preservar els drets dels infants que venen i dels que ja formen part del sistema de protecció, alhora que oferir les “garanties” a la societat que l'arribada d'aquest nois “és font d'oportunitats i no de problemes”.

En aquest sentit, assenyala que l'administració ha de complir i “fer el pagament quan toca”. Per això, Ortuño considera que cal fer un “esforç” perquè el fenomen és un problema “que competeix tothom” per aconseguir la integració d'aquests joves.

Actualment, assegura Ortuño, les entitats fan el màxim possible per continuar garantint els drets des infants i adolescents en els “estàndards de qualitat” del sistema, malgrat que l'arribada d'aquests joves ha estat massiva i ha provocat una situació “molt exigent”.

La resposta de la conselleria

Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies admeten que el mecanisme de contractació i pagament de l'administració no és prou àgil per dona resposta a les situacions d'emergència com la que s'està produint actualment amb els menors.

Per això, no poden fer una previsió de pagament però es recorda que la Generalitat va fer un increment de crèdit per valor de 14 milions de fons de contingència aquest dimarts a Govern per assumir part de les emergències que estem tenint, cosa que farà que tinguem crèdit en els propers dies per fer pagaments a les entitats. Aquests 14 milions se sumen als deu que es van utilitzar el setembre i als 5 el juliol, és a dir 29 milions del fons de contingència.

Des de la conselleria també s'acusa a les complicacions del 155, que va impedir la signatura de contractes i adjudicacions. Aquesta situació va provocar que hi reserves de crèdit no estiguessin disponible que s'han anat “reparant” a mesura que ha estat possible.

El Homrani rebaixa la xifra a 5,3 milions

Aquest divendres, a més, el conseller Chakir el Homrani ha rebaixat la xifra del deute a només 5,3 milions d’euros i ha negat que sigui de 12.  Chakir ha especificat que es paguen 12 milions cada mes en l'àmbit de concerts i serveis de les entitats i assegura que la quantitat no és la que s'ha fet pública per part del sector. Per a el Homrani, hi ha hagut “algunes dificultats” i ho atribueix, en part, a un canvi del sistema per fer-lo més eficient.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article