S’aprova el decret per fer pagar als bancs l'impost de les hipoteques, que entra en vigor dissabte

El govern espanyol prohibeix als bancs deduir-se el tribut, però la mesura no serà retroactiva

El Consell de Ministres ha aprovat el reial decret llei per fer pagar als bancs i no als clients l'impost de les hipoteques. Un canvi legislatiu que ja va anunciar dijous el president del govern, Pedro Sánchez, i que l'executiu no ha trigat ni 24 hores en fer-lo efectiu. “El govern demostra rapidesa per estar al costat dels ciutadans en la resolució de problemes”, ha defensat la ministra portaveu, Isabel Celáa. El decret s’ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest divendres i entrarà en vigor el dissabte.

Fonts del Col·legi de Notaris de Catalunya han explicat que, a efectes pràctics, serà a partir del dilluns quan els bancs comencin a pagar l'impost, ja que els dissabtes no s'acostumen a signar préstecs hipotecaris. A Catalunya, l'impost d'actes jurídics documentats és, de mitjana, de l'1,5% de l'import de la hipoteca.

El Consell de Ministres ha fet el pas per canviar la llei per decret per tal que l'impost a l'hora de constituir una hipoteca el pagui el banc. Durant més de 20 anys, aquest impost es repercutia en el client, però tres sentències del Tribunal Suprem del mes d'octubre van suposar un canvi de criteri fixant que l'havia de pagar el banc. Una decisió que va generar un gran rebombori econòmic i social i que va fer que el president de la Sala Tercera del Suprem, Luís María Díez-Picazo, portés al ple la decisió per revisar el criteri.

El Suprem va fer marxa enrere i va tornar a sentenciar que l'impost el pagaven els clients. El govern espanyol, però, ha fet un canvi al redactat de la llei que regula aquest impost per deixar clar que l'ha de pagar el banc. Una decisió que entrarà en vigor dissabte i que farà que, a partir de llavors, totes les hipoteques que se signin a l'Estat repercuteixin aquest impost a la banca. Per tant, no és una mesura retroactiva.

Els bancs no podran deduir-se l'impost

A banda d'aquesta modificació, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que també han fet una modificació a l'article 15 de la Llei de l'impost de societats per evitar que els bancs puguin deduir-se aquest impost que hauran de pagar a partir d'ara.

A més, ha afirmat que el govern espanyol vetllarà perquè els bancs no repercuteixin aquest impost en d'altres conceptes que acabin pagant els clients. “Vetllarem perquè no s'incorporin clàusules abusives als contractes que regulen les hipoteques”, ha manifestat Montero.

Així mateix, ha argumentat que han fet aquest canvi legal perquè, tot i “respectar la separació de poders”, no els havia agradat el “canvi de criteri” del Tribunal Suprem i creien que havien de clarificar a la llei que l'impost l'ha de pagar el banc. "Han estat setmanes d'inseguretat jurídica i incerteses per als ciutadans", ha lamentat.

“Actuem des de la responsabilitat assumint competències per retornar la certesa al mercat hipotecari i garantir els drets dels ciutadans”, ha afegit la titular d'Hisenda, que espera que la resta de grups de l'arc parlamentari donin suport al decret un cop s'hagi de convalidar al Congrés.

2.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes

Per la seva banda, el PP ha proposat eliminar aquest impost. Una mesura que el govern espanyol no veu bé. Montero ha explicat que la gestió d'aquest tribut està transferit a les comunitats autònomes que, de mitjana, recapten 2.000 milions d’euros anuals en total. Són diners que, segons el govern espanyol, formen part del sistema de finançament autonòmic i que contribueixen perquè els territoris puguin fer fronts als serveis bàsics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article