Save the Children reclama a l’Església notifiqui a les autoritats els casos d’abús sexual

L’ONG treballa per a l’aprovació d’una Llei Integral per erradicar la violència contra la infància arreu de l’Estat


José María Gil Tamayo, secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, ha admès per primera vegada que durant anys l’Església ha guardat un “silenci còmplice” davant els casos de pederàstia que s’han produït en la institució. Save the Children considera “inacceptable l’encobriment”, així com el tracte i la falta de protecció a les víctimes d’abusos sexuals en la infància que han decidit denunciar. Per això, l’organització espera que els plans i protocols de la institució obliguin a notificar els casos d’abús sexual a les autoritats.

“No podem permetre que hi hagi casos d’abusos que no es detectin, que s’allarguin durant anys o que nenes i nens segueixin en contacte amb el seu agressor i no siguin protegits. És de vital importància que l’Església mostri tolerància zero davant l’abús. Hem demanat a la institució que prengui mesures específiques de lluita contra l’abús sexual a menors”, ha assenyalat Ana Sastre, directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància de Save the Children.

En aquest sentit, l’ONG treballa per a l’aprovació d’una Llei Integral per erradicar la violència contra la infància arreu de l’Estat. Una llei que abordi totes les formes de violència, en tots els àmbits on es produeixi i que abordi tots els aspectes, des de la prevenció fins a la restauració dels drets de les víctimes.

“És el moment de mostrar un ferm compromís de lluita contra els abusos sexuals en el sí de l’Església. Han de comptar amb polítiques internes que no deixin lloc a dubtes: davant qualsevol indici o revelació estan obligats a notificar-ho a la Justícia. Són les autoritats judicials les que han d’actuar”, argumenta Sastre.

D’aquesta manera, urgeixen al govern espanyol que acceleri els tràmits per aprovar el projecte de Llei de Protecció Integral contra la Violència contra la Infància abans que acabi l’any, incloent mesures específiques de lluita contra l’abús sexual a menors. “Necessitem eines jurídiques per garantir la protecció dels nens i nenes que pateixen aquesta violència en silenci”, ha afegit la directora.

Aquesta llei ha de comptar, segons l’ONG, amb aspectes que afectarien el personal de l’Església que treballi amb nens i nenes, de la mateixa manera que d’altres professionals en contacte habitual amb la infància. Per exemple, que els professionals que tracten amb els infants rebin una formació específica, que s’exigeixi el certificat de delictes sexuals, que tots els espais comptin amb protocols clars o que els espais sigui segurs per a protegir la infància.

‘Trenco el silenci’

La violència contra la infància és una realitat oculta de la qual només coneixem la punta de l’iceberg, que són les denúncies. L’any 2017 hi va haver més de 38.000 denúncies per delictes comesos contra menors d’edat arreu de l’Estat, 4.875 casos de maltractament infantil i 4.211 denúncies per abusos sexuals. Aquesta forma de violència, que s’estima que només es denuncien en un 15% dels casos, afecta prop d’un de cada cinc nens i nenes.

Save the Children va llançar el passat 4 de octubre la seva campanya Trenco el silenci per fer visible i conscienciar sobre els abusos sexuals durant la infància. Des de llavors, gràcies a testimonis de víctimes com Emiliano, Alexandra, Nadia o Àlex, que van donar suport a la campanya en un primer moment, desenes de persones han explicat a l’organització que van patir violència sexual durant la seva infància.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article