Open Arms rep la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de Barcelona en un acte que denuncia l'“incomprensible” bloqueig del vaixell

Camps demana que Barcelona encapçali una “aliança de ciutats” pel “canvi social” i reclama a Sánchez “valor per fer polítiques coherents”


La fundació Proactiva Open Arms ha rebut aquest dilluns la Medalla d'Or al Mèrit Cívic atorgada per l'Ajuntament de Barcelona. L'entrega s'ha fet al Saló de Cent de l'Ajuntament en un acte que ha denunciat el bloqueig del vaixell al port de Barcelona. El seu fundador, Òscar Camps, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que tingui “valor per fer polítiques coherents”. Al seu torn, l’alcaldessa, Ada Colau, ha criticat l’“incomprensible” bloqueig del vaixell i ha demanat a Sánchez que, malgrat les “pressions” pel context europeu, no “acabi equiparant les seves polítiques” a les del ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini. El fundador de Proactiva Open Arms ha proposat que Barcelona encapçali una “aliança de ciutats” que “iniciïn un canvi social” necessari perquè els estats europeus reaccionin davant les morts al Mediterrani, que ha considerat “el corredor més mortífer del planeta”.

Camps ha demanat que la ciutat faci un “acte de desobediència” per mostrar a Sánchez que “s’equivoca”. “No ens agrada el que fem, volem que l’administració faci el que nosaltres estem fent i que puguem deixar de fer-ho”, ha assenyalat Camps.

Pel que fa al bloqueig del vaixell al port de Barcelona, Camps ha dit que no es pot permetre que persones “morin al mar per una decisió política”. “No podem permetre que països que pertanyen a la Unió Europea vulnerin, com a mínim, tres convenis internacionals”, ha apuntat.

El fundador de l’organització ha assegurat que no els sorprèn que els “bloquegin” després que els hagin “criminalitzat”, “disparat” i “segrestat”. “Ens ha costat molt tot, però no deixarem de lluitar”, ha dit el fundador de l’organització, que ha dedicat la medalla a la ciutadania que els ha donat suport, així com als voluntaris que treballen a l'Open Arms.

Colau titlla de “dolorós” el canvi d’actitud de Sánchez

En la seva intervenció a l'inici de l'acte, l'alcaldessa de Barcelona ha titllat la decisió de Capitania Marítima de bloquejar el vaixell de la fundació al port de Barcelona de “dolorosa” després que el govern espanyol hagués generat “esperança” en obrir alguns ports de l’Estat a vaixells de salvament al Mediterrani.

Colau ha destacat la defensa “real” que fa Proactiva Open Arms dels drets humans i ha denunciat la “criminalització” que ha patit l’organització, que segons Colau ha mostrat la “inacció” dels estats europeus davant l’arribada d’immigrants a les costes. “Hi ha un dilema moral, ètic i de drets humans”, ha dit l’alcaldessa al president del govern espanyol, abans de subratllar que “Barcelona està disposada a ajudar” a organitzacions com Open Arms.

Durant l’acte d’entrega, han intervingut diversos voluntaris de l’Open Arms, així com el tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Jaume Asens, que ha recordat la trajectòria de l’organització. Per cloure el lliurament, el cantant Joan Dausà ha interpretat les cançons ‘Com plora el mar’ i ‘Ara som gegants’.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article