Les nostres solucions estan a la natura


La vida al nostre planeta posseeix una xarxa de seguretat que la sosté i li ha permès perpetuar-se al llarg de milions d'anys d'evolució. És la biodiversitat, amb una complexa xarxa de relacions que existeix entre tots els éssers vius i que ens ofereix multitud de serveis, des dels aliments que mengem a l'aire que respirem. En ecosistemes sans i ben conservats la natura pot complir totes les seves funcions, inclosa la de protegir la nostra salut: els virus es reparteixen entre més espècies, els depredadors eliminen als animals malalts, i és menys probable que un patogen, com el coronavirus recentment descobert, acabi saltant a l'ésser humà.

És per això que la nostra salut i la nostra supervivència estan totalment lligades a la biodiversitat i la salut del món natural. La irrupció de la Covid-19 ens ha recordat, amb cruesa, que som éssers biodependents i que, malgrat tots els nostres avenços tecnològics, no podem viure d'esquenes a la natura, som part d'ella.

Segons dades de l'organització internacional WWF, al voltant del 70% de les malalties que han afectat l'ésser humà en els últims 40 anys provenen d'altres animals (zoonosis), i la seva propagació es veu afavorida per la destrucció i l'alteració del medi ambient. No fa falta anar-se'n a l'altre costat del món per trobar exemples: el 2018 vam tenir el primer cas de dengue autòcton a Catalunya, una patologia tropical que contagia una espècie invasora que s'està expandint ajudada pel canvi climàtic, el mosquit tigre.

Enmig del creixent debat sobre com s'ha d'afrontar la reconstrucció social després de la dramàtica crisi sanitària provocada pel coronavirus, l'ONU celebra avui el Dia Internacional de la Biodiversitat sota el lema “Les nostres solucions estan a la natura”. Amb aquest lema pretenen recordar que els éssers humans no estem separats de la natura, i que necessitem construir un futur on visquem en harmonia amb la resta d'éssers amb els quals compartim la Terra. És només així, ens recorden, com podrem esmorteir l'impacte de futures pandèmies.

En terres de Ponent comptem amb una biodiversitat extraordinària, resultat principalment de la varietat dels nostres paisatges, des dels cims alpins i els espessos boscos del Pirineu als ambients més àrids i mediterranis de la Plana de Lleida. A l'ONG Trenca fa dues dècades que treballem per conservar la nostra biodiversitat, amb iniciatives com la conservació de la trenca a la Plana de Lleida, la reintroducció del voltor negre al Pirineu o de la tortuga mediterrània a Les Garrigues. Vivim en una terra rica i diversa que, lamentablement, s'està empobrint pel que fa a la riquesa natural. Per exemple, l'agricultura insostenible, una de les majors causes de pèrdua de biodiversitat mundialment, ha buidat de vida el ric ecosistema dels secans amb la simplificació del paisatge (on queda espai per a la fauna en aquests camps de cultiu sense marges?) i l'ús massiu de pesticides.

Com hem defensat des de l'Eix Ambiental de Lleida, la sortida de la crisi del coronavirus ha de ser justa i verda, sense deixar enrere els col·lectius més vulnerables i afrontant les altres grans crisis que planegen sobre l'horitzó, la climàtica i la de pèrdua de biodiversitat. El mateix han defensat, entre altres, el secretari general de l'ONU, l'Antonio Guterres: "La recuperació de la crisi de la Covid-19 haurà de conduir-nos a una economia diferent. Tot el que fem durant aquesta crisi i després d'ella haurà de centrar-se en la construcció d'economies i societats més equitatives, inclusives i sostenibles i que siguin més resistents a les pandèmies, al canvi climàtic i als molts altres desafiaments mundials als quals ens enfrontem."

L'agroecologia, el foment d'unes energies renovables respectuoses amb la natura, el desenvolupament sostenible de les àrees rurals o la gestió i restauració dels ecosistemes que ens envolten i els espais protegits, són activitats que poden construir un món millor per a tots. En termes econòmics, s'ha calculat que cada euro de finançament públic que es destina als espais protegits genera deu en forma d'aportació a l'economia del territori, a través d'ocupacions directes o indirectes o serveis ambientals. A Catalunya podem començar a caminar aquest camí amb l'aprovació de la proposició de Llei de creació de l'Agència del Patrimoni Natural de Catalunya, que segueix aturada pel Govern i el Parlament. Perquè conservar la biodiversitat i la natura és cuidar la nostra salut i la de les generacions que vindran.

 

Jose Guerra és president de l'ONG Trenca, una de les entitats que formen l'Eix Ambiental de Lleida i la Xarxa per a la Conservació de la Natura de Catalunya

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article