Els canvis que s’acosten... Tothom vol canviar el món, però ningú no vol canviar-se a si mateix


La idea que el món està canviant fa temps que es passeja per la nostra ment, però com aquell que domina l’art de viure el dia a dia ho hem anat ignorant i apartant del nostre centre d’atenció, total, sempre hi ha coses més atractives i plaents a les que atendre.

Amb molta certesa avui es confirma que el món tal com el coneixem està canviant, l’actual pandèmia ens ha sorprès i trasbalsat, accelerant aquest canvi que ja es preveia i provocant canvis a gran escala que afecten l’educació, l’economia, la sanitat, el món laboral, i per tant, i de rebot, a les nostres vides.

L’ésser humà és expert en el domini de moltes actituds i habilitats que el preparen per a la vida, com per exemple, la d’imaginar un món millor, tot i que irònicament i a la pràctica, no està preparat per a dur-ho a terme. La idea de canviar el món ens ha fascinat sempre, però hem oblidat i ignorat que per aconseguir-ho, primer, hem de canviar nosaltres mateixos. Molt poques persones estan disposades a això perquè implica l’inici d’un procés de transformació que requereix esforç, temps i dedicació.

El que està clar és que, tant si volem com si no, el canvi ja és aquí, i si no canviem amb ell, ell ens canviarà a nosaltres. Com a psicòloga i orientadora, considero que si hi ha alguna competència que hem d’entrenar avui en dia pel nostre benestar és l’acceptació del canvi i l’adaptació a aquest. Hem de preveure i estar preparats per a atendre a una gran quantitat de persones que, per la seva naturalesa, no estaran preparades per afrontar-lo desembocant en greus crisis vitals en la història de les persones i quadres greus de desadaptació.

La resistència al canvi a partir d’ara serà el nostre pitjor enemic: haurem de cultivar habilitats com l’acceptació, improvisació, presa de decisions, perseverança, gestió del conflicte i resolució del problema. I tot això, amb optimisme, que no falti.

El canvi és positiu, ens ajuda a millorar i avançar, aprendre i desaprendre, ens fa créixer com a persones i ens entrena per seguir-lo afrontant, en definitiva, ens fa forts i més capaços de viure i relacionar-nos amb èxit amb nosaltres mateixos i amb l’exterior. Toca revisar el nostre diàleg intern per afrontar aquesta nova era amb sentiments i emocions desitjables. És important saber que la resistència o el rebuig al canvi no canvien la realitat, en canvi, reconèixer-lo i acceptar-lo, sí.

Com a orientadora laboral m’encarrego d’entrenar en habilitats, competències i actituds per a la feina a col·lectius amb dificultats d'inserció laboral així que ja estic fent un treball personal per habitar aquesta nova dimensió amb alegria i optimisme.

El segle XXI SERÀ CANVI, O NO SERÀ.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article