Una brúixola per a l’acció comunitària


Quan em vaig incorporar el setembre del 2017 al grup d’acció comunitària d’ECAS no em faltaven ganes, però sí una mica d’orientació. Em vaig presentar a la primera reunió ben motivat, però sense saber ben bé de què anava la cosa.

Era un tipus d’encàrrec institucional (de la meva organització) que normalment rebia amb cert escepticisme respecte del profit professional que en podria treure. Tenia l’experiència d’algunes reunions que acostumaven a quedar-se en divagacions sobre conceptes teòrics, molt interessants, però divagacions al cap i a la fi, amb poc recorregut d’implementació en el dia a dia del nostre servei.

Ràpidament vam poder observar que aquest grup era diferent. ECAS s’havia proposat iniciar un procés de reflexió-acció per potenciar l’acció comunitària entre les entitats del sector social, i un cop feta la reflexió entorn del que enteníem per acció comunitària —per què la fem i com, des d’on, quins són els elements que la constitueixen i altres factors que van engrescar el debat i la coneixença del treball que es duu a terme a les entitats socials participants—, es va passar a l'acció.

Amb el suport del Comissionat d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i l’acompanyament tècnic de l’equip de MARGES SCCL, el projecte va decidir engegar un programa d’acompanyament individualitzat a set entitats del Grup de Treball, fruit de les necessitats i inquietuds detectades en la primera fase.

Des de la nostra entitat, en aquesta etapa vam acompanyar en tàndem amb l'equip de MARGES a la Fundació IDEA. En quatre sessions vam poder observar, analitzar i reflexionar sobre la tasca comunitària que fan des del projecte PANDORA, amb l’objectiu d’oferir-los noves estratègies per impulsar un nou model d’intervenció comunitària.

El 21 de maig del 2019 es va concloure la primera etapa del grup amb una jornada oberta al públic que va comptar amb l’assistència de més de 140 persones: Acció Comunitària: quin és el rol de les entitats? Mirades en joc.

Comunita’t, que és l’enginyós nom del grup de treball, ha resultat ser un grup molt dinàmic, amb capacitat d’aterrar les idees i de generar debat sobre les potencialitats i els límits de l’acció comunitària, fent especial èmfasi en la dimensió política i alhora oferint una revisió de l’organització interna, la governança i la participació en el si de les mateixes entitats socials.

L’impacte que aquest grup ha tingut en la nostra praxi professional diària, en el projecte d’inclusió social Aferra’t, ha estat i continua sent molt gran. En una primera fase ens va ajudar a promoure una major i millor participació de les usuàries del servei en el disseny i planificació de les activitats grupals. I en una fase posterior, ens va servir per disposar de més eines i recursos per entendre i acompanyar un procés col·lectiu d’organització comunitària: l’Assemblea de Defensa de Drets de Barcelona, un grup d’usuàries del servei organitzades per la defensa del dret d’accés a l’habitatge. Avui dia, l’organització camina cap a la plena autonomia en un exercici d’apoderament individual i col·lectiu impressionant.

Finalment, al llarg del curs 2019-2020 l'equip de MARGES redacta una guia per promoure l’acció comunitària a les entitats socials, la Brúixola comunitària. Sorgeix de la voluntat d’oferir un marc, recursos i estratègies a les entitats socials per tal que puguin orientar el model d’acció comunitària de l’entitat, i la publicació resultant es presentarà de manera virtual i oberta a tothom el divendres 13 de novembre.

En temps de segones onades de pandèmia i de crisi sanitària, econòmica i social, i amb totes les limitacions a causa de les restriccions decretades, l’acció comunitària se’ns presenta també com una eina clau per la millora del benestar de la població en situació de vulnerabilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article