Tot sobre mi


La malaltia en edat pediàtrica, tant pel que fa a les cures, el procés de la malaltia i/o els tractaments i procediments, pot arribar a ser una font d'estrès important tant pels infants com pels seus familiars. A aquesta situació se suma que durant l'estada hospitalària l' infant es troba allunyat/a del seu ambient familiar, dels seus amics i del seu col·legi i això contribueix al fet que perdi les referències sobre la seva vida quotidiana, la seva cultura i els seus desitjos. Per totes aquestes raons l'experiència d'hospitalització pot ser traumatitzant.

Dins del Pla Estratègic del nostre centre es contempla com a prioritari donar una atenció a l'infant i a la seva família centrada en les seves necessitats. L'objectiu per tant és millorar l'experiència d'hospitalització del pacient pediàtric i de la seva família, i per això és clau treballar per fer de l'hospital un lloc més amable. És necessari desfer el mite que l'espai hospitalari és fred i hostil, ja que quan l'espai està dissenyat per a l'infant i/o adolescent comptant amb la seva opinió, l'hospitalització pot ser percebuda d'una manera més positiva.

La Pissarra "Tot sobre mi" és una de les moltes iniciatives d'humanització del grup de treball de Benestar Emocional de l'Hospital Infantil Vall d'Hebron. És una pissarra lacada, de grandària DIN-A2 que està col·locada a un lloc visible en cada llit de les unitats d'hospitalització pediàtrica. S'ha creat a partir d'un procés col·laboratiu, és a dir, parlem d'un disseny fet per a nens/es i adolescents que ha comptat amb la seva participació per a definir els continguts i l'aspecte final de la pissarra. En el desenvolupament del projecte han participat infermeres pediàtriques amb formació en la cura del benestar emocional de l'infant i la família, una psicòloga clínica infanto-juvenil i Coordinació d'Atenció Ciutadana, que han dut a terme més d'una vintena d'entrevistes amb famílies i nens i nenes per decidir conjuntament el format i el contingut de les pissarres. Per poder convertir aquest projecte en una realitat, ha estat vital la participació i el treball en aliança entre els equips de l'Hospital, The Ricky Rubio Foundation, HP i CPrinting Emotions.

El contingut de les pissarres ens aporta molta informació del pacient pediàtric: el seu nom, edat, aniversari, idioma, informació de l'estat emocional (coses que el preocupen, el fan feliç...), preferències i gustos (menjar, aficions...) i altres aspectes importants de la seva vida (informació dels seus amics, família, escola...).
Projectes com ara la pissarra "Tot sobre mi" contribueixen a proporcionar un major benestar emocional als nens/es i adolescents durant l'estada hospitalària per quatre motius principals:
• Els proporciona distracció en el medi hospitalari a través d'una activitat creativa i participativa que potencia la seva autoestima fent més agradable la seva estada. És important recordar que el joc afavoreix la interacció de l'infant en l'ambient hospitalari, així com l'expressió dels seus sentiments i emocions.
• Ens ajuda a potenciar les emocions positives del nen/a i adolescent, ja que cada vegada que el nen/a i l´adolescent interactua amb la pissarra li vénen a la ment sentiments, vivències i/o emocions positives que poden ajudar-lo a superar la situació.
• Dona al nen/a i adolescent l'oportunitat d'expressar-se amb total llibertat i decidir què vol comunicar i com fer-ho: escrivint, dibuixant, enganxant, retallant... És molt important que els infants i els adolescents puguin comunicar les seves emocions perquè en el medi hospitalari no sempre poden expressar com se senten.
• Ajuda a l'infant a mantenir una actitud activa durant l'estada hospitalària i això l'ajuda a fer front de manera adaptativa a l'estrès propi d'aquesta experiència.

Aquest projecte també ens ajuda a millorar la qualitat de l'atenció sanitària, ja que permet als professionals conèixer millor al nen/a i/o adolescent i afavoreix la comunicació entre el pacient pediàtric, la família i els professionals, sent un instrument facilitador per establir una relació de confiança. Tota aquesta informació permet al professional individualitzar les cures del pacient fent ús de la informació que el nen/a i adolescent comparteix a la pissarra, tenint en compte Tot sobre mi les seves emocions, gustos i preferències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article