2022, clau per a les polítiques feministes?


2022 serà un any clau a Catalunya per fer un avenç estructural en les polítiques feministes. L'impacte social de la quarta nova onada del moviment feminista, la presa de consciència col·lectiva sobre les relacions de poder i desigualtats estructurals del patriarcat, la lluita per una nova generació de drets per a les dones, la incorporació de l'agenda feminista pels actors públics i privats i, molt especialment, pels governs, ens situen davant un moment històric.

A Catalunya es tradueix en la incorporació de la transformació feminista com a eix de Govern, i la creació de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes, que amplia l'abast de les polítiques que en els darrers trenta anys ha fet l'Institut Català de les Dones (ICD). Això empeny tot el Govern a fer un salt més decidit en incorporar la pràctica feminista a totes les polítiques del Govern.

Aquest és un executiu feminista i per això cal fer un pas més per incorporar la transversalitat de gènere interseccional a tota l'acció pública, amb l'objectiu de promoure la igualtat entre homes i dones i la lluita contra les discriminacions, integrant la perspectiva de gènere en el disseny, implantació, seguiment i avaluació de totes les polítiques.

L'ICD a més, té la voluntat de liderar, ordenar i millorar el finançament de les polítiques feministes locals i de la xarxa de Serveis d'Informació i Atenció a les Dones si volem que siguin la primera barrera de promoció de drets de les dones. És imprescindible repensar també conjuntament el suport i acompanyament al teixit associatiu de dones i feminista per tal d'agilitzar el suport a les activitats i dotar d'estabilitat el finançament de serveis.

En la resposta que donem a la transversalitat, les polítiques feministes a nivell local i el suport a les entitats serà crucial per a avançar en la transformació feminista de Catalunya, així com una resposta contundent a les amenaces del masclisme i de l'extrema dreta, sempre atents a erosionar cadascuna de les victòries col·lectives del moviment feminista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article