30 anys fent vincle


El passat 8 de juny vam portar a terme la primera trobada de celebració dels 30 anys de l’entitat. Va ser en l’espai feminista de referència, Ca la Dona, que ens va veure néixer. Un acte emocionant que vam compartir amb les prop de 200 dones que van venir. Va ser un acte enormement emotiu, ple de significat per totes.

El nostre és un projecte que ha crescut no només en acumulació d’anys i experiències sinó en reptes i oportunitats. Construir vincles ha estat una de les bases de la fundació des dels orígens. Aliar-nos i fer xarxa per donar resposta a les necessitats de les dones en situacions de vulnerabilitat i per garantir els seus drets i els de totes.

Surt va néixer des del teixit del feminisme amb la voluntat d’incidir en la transformació social i construir una societat amb equitat de gènere, lliure de violències masclistes, en què tots els treballs, remunerats i no remunerats, siguin assumits al marge de les identitats de gènere, i en què el treball de sosteniment de la vida sigui visible, revalorat i entès com a responsabilitat col·lectiva.

Volem incidir per canvis realment profunds i no ho fem —no ho podem fer— soles sinó de la mà de les entitats que ens acompanyen de forma quotidiana i teixint vincles que es consoliden i prenen força. De la mà dels feminismes, de la mà de les entitats del tercer sector social. Aliances que són bàsiques i essencials per seguir dotant de drets les persones vulnerables, per seguir fent processos d’empoderament integral de les dones que ens acompanyen. Moltes són les que ens han acompanyat fins ara i les que hem pogut donar suport professional i vital. Aquest vincle bàsic personal i de creixement és el que dona sentit a aquests trenta anys.

Són molts els reptes que trobem i els que tindrem en els propers anys, sobretot amb l’actual model de crisi creat pel capitalisme patriarcal que porta a la pobresa, extrema vulnerabilitat, i desigualtats extremes. La perspectiva feminista és imprescindible per donar resposta i canviar les propostes per superar aquestes desigualtats, només des dels feminismes diversos es pot aconseguir un canvi real, construir una societat en el que les diferències no siguin sinònim de desigualtats sinó de pluralitat i riquesa.

Surt sorgeix dels vincles, les relacions i les complicitats i aquesta energia ens ha portat a avançar i construir oportunitats, lluitar pels drets de totes i acompanyar a les que ho han demanat i necessitat. És, doncs, des del vincle que seguirem marcant reptes i cercant conjuntures més amables per construir una societat amb oportunitats reals. Crear nous lligams per construir vides lliures, sense violències, amb justícia social, des del compromís feminista, antiracista i des de la diversitat per construir un horitzó de futur que entusiasmi.

30 anys fent vincle i posant les persones al centre, perquè la vida és més valuosa que els diners, perquè la dignitat és més necessària que el benefici econòmic, perquè la llibertat és un dret i l’equitat un repte immens.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article