Una evolució ètica


En una societat com l’actual, tenir un full de ruta marcat per l’ètica i la prioritat de la millora global de l’entorn és possible. De fet, és més necessari que mai. Almenys així és com ho hem estès al Grup SIFU —sempre amb el suport de la nostra fundació— des del mateix dia que vam engegar aquest projecte, ja fa tres dècades. 

Però per assolir una evolució cap a un món més ètic, cap a un mercat laboral més just —objectius basats en la conscienciació de paraula i, sobretot, d’obra— hem d’incidir en dos dels seus agents fonamentals. En primer lloc, en les mateixes persones que necessiten ajuda per aconseguir una inclusió efectiva i no quedar-se enrere, ja siguin persones amb discapacitat, en risc d’exclusió social, etc. En segon lloc, hem de centrar els esforços en les empreses, les entitats i les administracions, claus per a la inclusió laboral. 

La persona 

Pel que fa a les persones, les beneficiàries de tots els nostres esforços, el Grup SIFU vol fer coses diferents per evolucionar, de manera que les persones amb discapacitat i les que es troben en risc d’exclusió social evolucionin amb nosaltres i en surtin beneficiades. Per assolir-ho, cal millorar el que fem en un procés lògic d’evolució. Aquesta tasca implica dur a terme projectes diferents dels que hem fet durant aquestes dècades, adreçats a altres col·lectius que necessiten el nostre suport. I això, sens dubte, suposa la necessitat d’aprendre i especialitzar-nos més. Perquè la societat evoluciona i cada cop ho fa més de pressa. Ara, en anys es fan passos que abans requerien segles, i això demana una flexibilitat sense precedents. 

La millor manera d’aconseguir-ho és centrar-se en les persones, els usuaris amb discapacitat o en risc d’exclusió social, i preguntar-se quines són les necessitats reals en aquests temps. Les persones que arriben al Grup SIFU necessiten feina, sí, però també realització personal, possibilitat d’oci, suport familiar... Només així obtindran una evolució efectiva que condueixi a una inclusió real i integral. 

Aquí entra en joc la col·laboració estreta entre el Grup SIFU i la seva fundació, un tàndem efectiu que és sinònim d’inclusió. Els fonaments sobre els quals se sustenta aquesta feina diària a favor dels altres són la formació —en múltiples matèries, totes orientades a l’ocupació i les persones—, la innovació, la transformació digital —necessària més que mai en un món de canvi i obsolescència gairebé immediata— i tot el que té a veure amb els assumptes socials, de sostenibilitat i salut, que no són modes, sinó qüestions realment necessàries. 

L’empresa 

Com hem dit abans, tot el que té a veure amb les persones, la seva realització, és fonamental. De tota manera, resulta gairebé impossible assolir aquesta plenitud si no hi ha una independència econòmica o, almenys, un sentiment de capacitat de realització mitjançant l’exercici d’una professió o tasques concretes. I aquí és on el Grup SIFU ha decidit fer un pas endavant, molt més enllà de la simple oferta i prestació de serveis a un determinat tipus de clients. 

En termes generals, es tracta d’adreçar-se a les empreses i preguntar-los si realment, a més de ser bones en allò que fan, fan el bé. Es tracta, doncs, d’una interpel·lació de caràcter ètic, de fer entendre al sector empresarial que pot fer molt per la societat, independentment de les quotes obligatòries i les sancions. És la LGD 4.0, un grup d’accions que desenvolupem per incidir directament en la part directiva de les companyies, des del president, el CEO, el director de compres, el director de recursos humans..., per aconseguir que aspectes com la inclusió laboral de les persones amb discapacitat o, ara encara més, de persones en risc d’exclusió s’integrin en l’estratègia de la companyia. 

Per descomptat, això no deixa de banda aspectes fonamentals com la satisfacció dels clients amb la qualitat, objectiu de la nostra oferta de serveis, o el continu desenvolupament de l’oferta empresarial de solucions professionals, d’acord amb la demanda i per davant de la nostra competència. 

Un model sense fronteres 

L’ètica no té límits geogràfics ni temporals; és impossible encapsular-la. Per això, volem travessar fronteres, exportar el que som i el que fem, especialment a l’àrea de facilities, i fer-ho de manera sostinguda en el temps. Actualment, el Grup SIFU és present a Espanya, França i Andorra, i en els anys vinents tenim previst continuar la nostra expansió internacional als Estats Units i als països d’Europa i Llatinoamèrica on l’escenari de la inclusió i la integració de persones amb discapacitat ho permeti. Aquesta matisació és important, ja que només volem expandir-nos allà on es donin uns requisits essencials, com ara una legislació d’acord amb el treball del Grup SIFU, així com una sensibilitat i aposta per la tasca dels centres especials d’ocupació. En aquest sentit, el cas de França, on opera el Groupe SIFU, és paradigmàtic per l’eficàcia, l’expansió i les condicions idònies —resultats que s’estan replicant a Andorra— per aplicar-hi la nostra filosofia. 

Filosofia. Aquesta és la clau: un conjunt de creences, directrius i preceptes, en el nostre cas amb un fort rerefons ètic, que volem exportar a empreses, institucions i treballadors, que volem portar a la societat en conjunt. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article