Impulsem l’ús del català en l’acció socioeducativa


Amb quina llengua ens adrecem, els educadors i les educadores socials, a les persones que atenem? És indiferent la llengua a què optem, o dotem la intervenció d’un plus socioeducatiu quan la fem en català? Per què?

Amb aquestes preguntes comença la relatoria de la Càpsula que des del CEESC vam oferir el 3 de novembre de 2022 titulada ‘L’ús del català en l’atenció social’. La vam organitzar a demanda d’un grup d’educadores i educadors socials preocupats per la davallada de l’ús del català en els serveis socioeducatius i espais on treballen aquests professionals.

Aquest grup de professionals havia preparat, també, un document que trencava mites sobre l’ús del català a l’acció social i, entre altres coses, oferia recursos i eines per no haver de canviar de llengua durant la seva tasca i que deia coses com aquesta:

“Treballem amb situacions molt delicades relacionades amb la supervivència, la violència, la salut emocional, les històries familiars, en definitiva, relacionades amb la integritat física i psíquica de la persona. És normal que la llengua amb què parles en aquestes situacions sembli indiferent. La immediatesa fa que no ens aturem a analitzar si és important o no la llengua utilitzada. I la necessitat de comoditat en la relació professional fa que solem usar la mateixa llengua que l’usuari”.

La demanda d’aquest grup de professionals i l’interès suscitat entre els col·legiats i col·legiades per aquest tema, sumat al fet que una de les funcions del CEESC, recollida als seus Estatuts, és la de “fomentar l’ús de la llengua catalana entre les persones col·legiades i en els àmbits institucionals i socials en els quals s’exerceix la professió, essent aquesta la llengua pròpia del Col·legi i la d’ús habitual en les actuacions internes i en les relacions externes d’aquest amb les persones col·legiades i la ciutadania”, va fer que iniciéssim una col·laboració amb Plataforma per la Llengua que ens ha portat a oferir tota una sèrie de recursos per impulsar l’ús del català en l’acció social.

Un d’aquests recursos és el curs ‘Tots som referents lingüístics! L’ús del català en els serveis socioeducatius’, un curs en línia, autoavaluatiu, de sis hores de durada que ha acabat la primera edició, la d’estiu, amb una participació molt alta i amb aportacions de gran qualitat per part dels participants, com aquestes:

“Vulguem o no, som referents lingüístics. I ho podem ser afavorint el català i la diversitat lingüística en el món o bé reproduint els sistemes de dominació i substitució. És part de la tria, conscient o no, que fem com a agents educatius”.

“El canvi de llengua ve pel no reconeixement de l’altra persona com a part de la mateixa comunitat lingüística i se li nega la possibilitat de ser-ne membre en un futur més o menys proper”.

“M’agradaria poder ser un referent lingüístic oferint un espai de conversa en català i col·laborant en l’aprenentatge de l’idioma dels alumnes nouvinguts com a vehicle per la millora de la seva integració”.

És lògic que a primera instància no es pensi en la importància i la riquesa que pot tenir aprendre una nova llengua, ja que hi ha persones que es troben en moments vitals en què pensar en això és totalment impossible i secundari. Tanmateix, podem incitar a reflexionar sobre les oportunitats d’estar en un lloc on hi ha una llengua diferent a la qual estem acostumats a utilitzar.

L’objectiu del curs no és “erradicar l’ús del castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament a Catalunya”, tal com ha assenyalat darrerament algun mitjà de comunicació, sinó el de donar eines als professionals de l’acció socioeducativa per tal que la comunicació amb les persones amb qui treballen sigui eficient, eficaç i positiva, al mateix temps que els drets lingüístics dels professionals no es veuen vulnerats. Així mateix, el curs vol posar en valor el català com una baula més en un procés d’integració i no com una pedra en aquest camí.

El curs s’anirà oferint periòdicament des de la web del CEESC; les inscripcions per a la pròxima edició romandran obertes fins al 22 de setembre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article