Dia Mundial de l’Alzheimer: visibilització, treball en xarxa i recursos


El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, una jornada que busca visibilitzar la malaltia de l’Alzheimer i sensibilitzar a la ciutadania sobre el seu impacte.

Segons l’Organització Mundial de la Salut actualment hi ha 55 milions de casos de demència diagnosticats al món i cada any apareixen aproximadament 10 milions de casos nous. Això implica que l’any 2050 hi haurà aproximadament 139 milions de persones afectades per aquest tipus de patologia. A Catalunya, es calcula que un 2% de la població té alguna demència, però cal tenir en compte que només recullen les persones amb un diagnòstic realitzat, i que, per tant, no són del tot dades fiables.

Tot i que en les darreres dècades s’ha fet un progrés molt important pel que fa al coneixement d’aquesta malaltia, sovint veiem que les persones que arriben a la fundació estan força perdudes i no saben ni els passos que han de donar, ni els recursos —que són més aviat escassos— que tenen al seu abast.

Pel que fa a la població en general, observem que la que no viu la demència en primera persona no té massa informació, ni, em sap greu dir-ho, massa interès a tenir-ne. Encara hi ha poca empatia envers una malaltia que sovint s’associa erròniament al procés natural de l’envelliment.

El diagnòstic de l’Alzheimer és força desesperançador per a qui el rep: manquen tractaments eficients i avui dia no existeix una cura. És per això que les persones amb Alzheimer arriben a la fundació amb molta incertesa i sense haver rebut cap mena d’orientació professional en rebre el diagnòstic. A la dificultat que ja és patir la malaltia, se’ls hi afegeix un periple cercant per internet entitats que els hi puguin donar suport i orientació a partir d’aquell moment.

Els circuits de derivació entre salut i les entitats socials haurien d’estar protocol·litzats, ser eficients i ser coneguts per tots els professionals dels sistemes d’assistència social i sanitària. No podem permetre que les famílies surtin amb un diagnòstic d’Alzheimer sota el braç i no acompanyar-les en el trànsit que suposa una llarga malaltia com l’Alzheimer.

Tot i això, el Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona va impulsar l’any 2018 la Taula Barcelona per l’Alzheimer, integrada per diverses entitats, amb l’objectiu de promoure el treball en xarxa i conscienciar a la ciutadania sobre l’impacte d’aquesta malaltia. La constitució de la Taula va ser la primera acció del Pla estratègic elaborat per la iniciativa Barcelona per l’Alzheimer. Aquesta iniciativa va marcar l’horitzó de treball per fer de Barcelona una ciutat referent en el suport a les persones amb Alzheimer, les seves famílies i persones que els cuiden.

El que pretenem Ajuntament i entitats és avançar en el desplegament de projectes per sensibilitzar a la ciutadania i avançar en el reforç dels equipaments i serveis municipals, contribuir a la millora de la informació, prevenció, orientació i atenció de les persones amb Alzheimer i el seu entorn, promovent el treball en xarxa.

La constitució de la Taula Barcelona per l’Alzheimer demostra que no només és possible la col·laboració entre el sector públic i les entitats socials, sinó que és imprescindible si volem idear i impulsar projectes que realment siguin eficients i útils. Per això crec que tenim el deure i el repte d’estar oberts a la participació de la resta d’agents socials, sanitaris, ciutadania i, diria més i amb especial contundència, les empreses, perquè plegats treballem per desplegar els objectius que la Taula s’ha fixat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article