Els (Re)coneixements Veïnals: si transformem el barri, transformem el món


Enguany celebrarem la cinquena edició del (Re)coneixements Veïnals de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).  És tot un goig i un desig de compartir-ho amb tothom. Hem d’estar orgulloses de tenir persones als nostres barris que, d’una manera totalment altruista, amb una visió comunitària i social i amb una suma d’altres, són capaces d’articular lluites i projectes per assolir reivindicacions i millores de les condicions de vida dels barris i dels drets de les persones. Veïns i veïnes que massa sovint queden en l’oblit de les pròpies administracions i governs.   

De tot això el teixit veïnal en té un recorregut molt extens i important per compartir amb tota la ciutadania. Perquè cal fer-se preguntes com: On seríem avui en dia si no haguessin existit les associacions veïnals? Quins serveis tindríem i quins no sense aquesta història de mig segle de moviment veïnal? 

Aquesta travessa de la nostra història —molt única de l’Estat espanyol i de la seva trajectòria històrica— és molt llarga i arrenca dels anys del franquisme. Una travessa plena de lluites i projectes, de ganes de transformar i d’assolir reptes sobre la dignitat de la vida empesos per lluitadores incansables, disposades a donar-ho tot per a canviar realitats tossudes i difícils. 

La transversalitat de la nostra mirada: la transversalitat del jurat

La CONFAVC, des de la seva mirada transversal, ha estat sempre oberta i encuriosida per conèixer i relacionar-se amb altres moviments diferents al veïnal i d’altres àmbits. Una forma de compartir experiències i de créixer en valors: d’entendre millor el món. També d’unir esforços per a plantar cara a les situacions que se’ns van apareixent en el camí i que és l’única forma d’empoderar-nos per a fer front  a les desigualtats, la pèrdua de drets i llibertats.      

Fent un repàs de les persones que han encapçalat els diferents jurats de totes les edicions dels (Re)coneixements Veïnals des del 2015, explica perfectament aquesta mirada de 360 graus. Persones tan emblemàtiques com Itziar González, ferma lluitadora contra la corrupció; Neus Bonet, periodista incansable i contundent i per molt temps degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi Cuixart, defensor de drets i llibertats i expresident d’Òmnium Cultural; i Mercè Otero, referent de la lluita feminista i lèsbica, han format part del jurat dels (Re)coneixements Veïnals al llarg d’aquestes cinc edicions. Enguany comptem com a membre convidat del jurat el conegut activista pels drets de les persones migrants, Òscar Camps, que va acceptar amb molta alegria aquest repte. 

Totes elles, si ens ho parem a analitzar bé, són persones que han patit i pateixen les disfuncions d’uns estats que miren de silenciar la seva feina. És aquí on hem de posar l’altaveu, perquè tothom estigui al corrent i es pugui implicar en totes i cadascuna d’aquestes lluites transformadores i necessàries per un món i barri millor, que és on en definitiva comença tota transformació. 

Sentim-nos orgulloses i concernides de tenir un moviment veïnal que treballa incansablement per la millora de la qualitat de vida de les nostres veïnes d’arreu. Acosteu-vos a una AV i participeu-hi.

Així doncs, aquest mes arrenca la convocatòria de la cinquena edició dels (Re)coneixements Veïnals de la CONFAVC, que cada dos anys promovem, i que enguany celebrarem el  dijous 30 de novembre a la tarda a l’emblemàtic recinte de Can Batlló. És un gran moment per conèixer i reconèixer unes iniciatives que, segur, podríem promoure i participar cadascuna de nosaltres. Només cal que ens apropem a les associacions veïnals dels vostres barris, on existeixen projectes i lluites que segur us posaran la pell de gallina. Gaudiu-los, compartiu-los i sobretot, participeu-hi. El barri us espera per a posar-hi el vostre granet de sorra!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article