La importància d’anomenar-se feminista


A la nostra entitat hi ha hagut un canvi. La veritat és que es tracta només d’un canvi de nom, però donat que estem convençudes que el llenguatge, i les paraules que emprem, creen i ajuden a configurar realitats, aquest canvi del qual volem parlar no és menor.
 
Ens expliquem: Agafant el relleu de la feina feta per companys i companyes de la fundació a la comissió d’igualtat, les persones que avui dia la integrem hem decidit reanomenar-la comissió feminista.

La raó del canvi és que, en la nostra opinió, el terme igualtat en sí mateix és un terme ambigu i poc definit: una gran majoria social creu en la igualtat, però què entenem cadascuna de nosaltres per aquest concepte? S’aproxima al que realment volem dir?

Si estem parlant d’englobar en un mot l’instrument amb el qual combatre les discriminacions que es donen, a partir de no tenir en compte les diferents diversitats, seria millor parlar d’equitat, o millor encara, de justícia social.

Tot i aquestes divagacions, les qüestions que ocupen a la comissió estan relacionades amb el gènere, la identitat i la seva expressió, el sexe, el binarisme i tot allò que es treballa per erradicar un sistema patriarcal basat en diferents discriminacions.

El concepte d’igualtat de gènere però, que és al que es refereix l’el·lipsi igualtat, deixa de banda tot un ventall de desigualtats sense abordar i no acaba de transcendir aquesta categoria analítica, el gènere, que massa vegades es converteix en opressió.

Així, entenem que el nom feminista, acompanyat del cognom interseccional, pot deixar clares les diferents perspectives que es volen integrar a la comissió, per tal d’abordar les discriminacions que es deriven d’un sistema polític que alhora és patriarcal, colonial, racista i capitalista.

Creiem que el feminisme interseccional és una eina política que aborda alhora tots aquests ecosistemes des d’una perspectiva de justícia social: analitzant les categories, examinant les relacions entre aquestes, mostrant la invisibilitat de certs problemes i incloent la posició situada de les persones que els aborden.

Tanmateix, la importància d’anomenar-se feminista (interseccional) no és en el nom en si mateix; de sobres sabem que els noms poden generar i fer-se servir per enganys.

La importància rau en que esdevé una declaració d’intencions; la importància rau en les possibilitats que s’obren al reapropiar-nos d’un terme que inclou un potencial de pensament i acció transformador; la importància rau en les possibilitats que té adoptar una perspectiva que fa trontollar privilegis i donar oportunitats a que la igualtat aquella, que apareix difusa en l’imaginari de la terminologia, agafi consistència i esdevingui a poc a poc una realitat material i palpable.

(Aquest article ha estat escrit per Mònica Ortiz Garrido, en representació de la Comissió feminista de la Fundació SERGI).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article