Un Nadal amb igualtat d’oportunitats per a tots els infants


Tots els que treballem amb infància en situació de risc sabem que les necessitats existeixen en tots els moments de l’any, però hi ha dates marcades al calendari en què, més que mai, es requereix tota l’ajuda possible. Nadal és una d’aquestes èpoques. És un moment en què la sensibilitat està especialment alta i la població té més a l’abast donar un cop de mà. Hi ha múltiples opcions per a canalitzar aquesta solidaritat: des d’una entitat o institució que es converteix en padrina d’un centre obert on s’acompanyen infants en situació vulnerable; seguint pel departament de Responsabilitat Social Corporativa d’una empresa que organitza una activitat de Nadal per a infants i joves; fins a un ciutadà a títol individual que decideix donar joguines a la parròquia o a un servei que atén famílies en risc social.

Aquest ha estat un any especialment dur, en què les successives crisis que hem viscut han derivat en una cronificació de la pobresa, i la previsió no millora. Dades recents ens mostren que un 28% d’infants menors de setze anys es troben en risc de pobresa i exclusió social. Per a moltes famílies assumir les despeses mensuals bàsiques (subministraments, habitatge, alimentació) els suposa un gran esforç, i per a aquestes llars Nadal —i el consum que aquestes dates porten associat— és un luxe sovint inassolible. També pel que fa als regals: algunes d’aquestes famílies compten amb un pressupost tan ajustat que no poden permetre’s fer regals als seus fills i filles per Nadal o Reis.

Jugar té una importància essencial en el desenvolupament dels infants i la il·lusió d’aquestes festes pot ajudar aquests nens i nenes que viuen situacions difícils a refer ferides emocionals. Per això és clau que aquests infants no quedin al marge de la màgia de Nadal. La igualtat d’oportunitats i de recursos és un dels eixos principals en el desenvolupament i creixement de la persona, i els infants de famílies en situació de vulnerabilitat tenen el mateix dret que qualsevol altre de poder disposar de joguines.

Amb aquesta idea d’inclusió i igualtat, la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa un any més la seva campanya ‘Cap infant sense joguines’ per tal que milers de nens i nenes de contextos vulnerables puguin gaudir, també, de les seves joguines.

Durant setmanes, s’han recollit jocs i joguines amb un criteri principal: havien de trobar-se en un estat tan bo com les que s’haurien pogut regalar a un amic o familiar. Cal tenir en compte que molts infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat ja utilitzen habitualment material escolar, llibres o roba reutilitzats o de segona mà. Per això és de gran rellevància facilitar que aquests dies rebin joguines noves o en perfecte estat. Aquesta idea és coherent amb l’objectiu de la plena igualtat d’oportunitats: el que no és aprofitable per regalar als nostres fills o filles o al nostre entorn immediat perquè no està en condicions adequades de conservació (un puzle on faltes peces, un ninot amb la roba tacada, un llibre amb alguna pàgina arrencada o un cotxe sense rodes) no pot servir per fer un donatiu a un infant.

Aquests dies, els educadors i educadores reparteixen les joguines recollides entre els milers d’infants que acompanyem en els nostres centres socioeducatius. El seu somriure i l’espurna de la il·lusió il·luminant els seus ulls són els indicadors que per a ells i elles el Nadal serà una mica més màgic aquest any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article