Saviesa xinesa i serveis socials


Al pensament occidental acostuma a haver-hi més presència de la racionalització i les creences que a l’Orient, on tenen més presents la naturalesa i els sentits. En concret, a la cultura xinesa, des de fa mil·lennis, tenen diferents eines per representar les actituds per a una bona vida. Aquestes s’inspiren en l’observació dels elements naturals que s’associen a actituds humanes amb una lògica evident com veurem a continuació. Els trigrames són una d’aquestes eines, que ens proposen vuit actituds simbolitzades amb aquests elements:

  • Cel. És la força creadora, el fet de prendre la iniciativa amb perseverança i força per dur-la a terme. Això suposa esforç per superar els obstacles que inevitablement sorgiran.  
  • Terra. Representa la receptivitat i la flexibilitat, protecció, maduresa, equitat, nutrició i fecunditat. Està associat a l’acceptació, la comprensió, l’amor i la generositat.  
  • Foc. Simbolitza la llum que permet veure les coses amb claredat, i  la intel·ligència. Una visió lúcida que ajuda a la transformació amb coherència.  
  • Aigua. Davant de l’aigua en moviment, fluint, però alhora com a element perillós i impredictible, cal ser caut. Simbolitza la necessitat d’estar en el present amb atenció  per no caure en riscos i perills i no tenir l’atenció ni en el passat ni en el futur.  
  • Llac. És el bon humor, el bon ànim i l’optimisme. Representa la facultat de comunicació, la ment oberta, receptiva i amb voluntat de cooperació.  
  • Vent. És fluïdesa i subtilesa. Representa la capacitat d’aprofundir en aspectes poc conscients, de trobar camins nous adaptant-se al terreny, igual que ho fa el vent.  
  • Tro. És allò que inicia el moviment i està associat a estimular la creativitat, la motivació, la provocació, l’exploració i l’obertura.  
  • Muntanya. Representa l’estabilitat, l’arrelament, la calma i la quietud. Simbolitza un límit, una detenció. 

Durant el darrer trimestre del 2023, com a supervisor d’equips de serveis socials bàsics (SSB) de Barcelonai la seva província, he proposat, abans de tractar la situació del cas o de l’equip, una breu activitat basada en els trigrames. Després de presentar el seu significat, es convida el professional a escollir els dos trigrames o actituds que voldria desenvolupar més perquè la seva activitat professional sigui més satisfactòria. Aquesta activitat, en la que han participat quasi 100 professionals, permet d’una forma lúdica i projectiva, i juntament amb altres tècniques, diagnosticar on posar més èmfasi en el treball amb cada equip. 

Els trigrames que volen incrementar les professionals de SSB han estat foc, muntanya, vent i tro. Podríem dir que els SSB haurien de desenvolupar més l’anàlisi amb claredat i aprofundiment abans de decidir intervencions amb les conseqüències que aquestes habitualment suposen. Igualment, és necessari promoure la creativitat i l’experimentació amb calma. En aquest punt, caldria preguntar-nos, doncs, quines implicacions té per les persones ateses quan no hi ha prou claredat i aprofundiment? I per les professionals?

Els trigrames menys escollits han estat terra, llac i aigua, per aquest ordre. Podríem hipotetitzar que els SSB ja tenen més desenvolupades les actituds de receptivitat, escolta, empatia, protecció, flexibilitat i bon humor. Llavors, quines implicacions té per les persones ateses quan hi ha massa empatia i flexibilitat? I per les professionals?

Com a primera conclusió, podem dir que els serveis socials per a aconseguir una millor pràctica han d’equilibrar les vuit actituds posant èmfasi en incrementar les capacitats d’anàlisi sense reduir l’empatia i la flexibilitat. Tot això suposa, evidentment, millores en els diferents nivells, és a dir, individual, grupal i institucional. Tanmateix, no hem d’esperar que arribin les necessàries millores institucionals per introduir petits canvis en aquestes direccions. En bona mesura, depèn de cada professional treballar els punts febles per poder-los entomar com a reptes i enfortir-los, millorant així la nostra acció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Elvira Martorelles
2.

Gràcies José Manuel, per oferir-nos aquesta aproximació "diagnòstica" "del DAFO xinès" d'aquesta professió, que de forma creativa i i quasi poètica ...ens pot evocar el conectrar en la vertadera essència d'una professió que ha de vetllar per aquest equilibri holístic posant en pràctica les vuit actituds. i ... com seria una imatge evocativa d'aquesta proposta?

  • 0
  • 0
MJ Pujol Barcelona
1.

Bon día
Trobo molt interesant aquesta metodología per Fer analisi i plantear estrategies de millora. On puc trovar més informació sobre aquest metode? Gracies

  • 0
  • 0

Comenta aquest article