El telenotícies més interessant 


Fa poques setmanes vaig tenir l’ocasió de parlar amb la Bea Ruiz, redactora d’Èxit 21, arran d’un vídeo que estem treballant a classe amb els alumnes de quart de Periodisme de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) sobre el mercat laboral i les persones amb discapacitat. La trobada em va confirmar la impressió que ja tenia: l’experiència de TV3, única en el món, de fer un informatiu, editat i presentat per persones amb discapacitat intel·lectual va ser un èxit rotund que es mereix el més gran dels aplaudiments.  

La Bea va ser una de les seleccionades. Conjuntament amb la Isabel Guinaldo i el Cristian Garcia, des del plató de la televisió pública catalana van presentar un diumenge del desembre de 2023 una edició del telenotícies cap de setmana, al costat dels periodistes professionals Ramon Pellicer i Cristina Riba. Va ser un telenotícies molt interessant; a parer meu el més interessant que he vist els últims mesos, i no només pel seu caràcter innovador, pioner, inclusiu o per la naturalitat amb què van expressar-se els nous conductors televisius. 

Allò que va fer interessant el programa va ser el contingut. Els espectadors estem tips d’empassar-nos titulars sobre trifulgues polítiques sense substància, promeses de les administracions que només són fum, temes recurrents poc originals, xafarderies banals de personatges frívols, estudis científics que obren vies de coneixement però que no ens diuen quines, o altres peces plenes de tòpics. Per exemple, personalment em cansen una mica les dades de cada Nadal sobre l’ocupació turística al Pirineu recollides amb la impressió d’uns pocs responsables d’unes pistes d’esquí o sobre les compres als centres comercials fetes amb l’opinió de fonts interessades. Al costat de l’actualitat més asfixiant (les guerres, els successos i l’agenda política del moment) fins i tot em produeixen fatiga o tedi. A voltes trobo que les escaletes dels tele-informatius de les cadenes líders grinyolen i allunyen la televisió de la gent. 

El 3 de desembre de 2023, en canvi, va ser ben diferent.Analitzem-ho amb calma. Quines van ser les notícies més treballades? La majoria tenien un fort component social. Vam saber que 1.213 persones amb discapacitat intel·lectual esperen entrar en residències i 2.624 més esperen entrar en llars adaptades. Aquesta llista, que ha crescut els últims anys, suma fins a 3.837 afectats, pendents de poder viure d’acord amb les seves necessitats amb autonomia o per desenvolupar els seus projectes vitals. No hi ha cap dubte que això és més noticiable, rellevant, preocupant i necessari de divulgar que no pas la declaració de torn de qualsevol polític de segona fila amb què, per inèrcia, s’omplen tants minuts al llarg de l’any.   

L’altra informació de denúncia que destaco és econòmica. Només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual en edat de treballar té feina. La majoria d’empreses incompleixen la llei que dicta que les firmes de més de 50 treballadors destinin un 2% de la plantilla a membres d’aquest col·lectiu. Prefereixen pagar les multes i de vegades ni se’ls arriben a notificar les sancions. No és aquest un incompliment flagrant? Com és que no se sent aquí la cantarella de l’imperi de la llei i en contra la impunitat? 

Aquests i altres temes van ser tractats amb el rigor de les dades però, alhora, amb una mirada personal i propera en aquest Telenotícies tan especial. Amb històries humanes i reportatges, donant veu als protagonistes i des d’una gran sinceritat. Per això, quan des d’una classe de Periodisme de la UVic-UCC vam entrevistar la Bea Ruiz, eufòrica per haver viscut aquesta oportunitat mediàtica, les seves paraules em van fer reflexionar: “Bé, tot i que jo no soc una professional, a la televisió, m’hi sentia còmoda”, va dir. “A més, hi ha coses que tinc molt arrelades. Són els meus valors, els meus valors que són els meus principis; la responsabilitat, la insistència i la perseverança”, va sentenciar. 

Tant de bo tots aquells que treballem en la comunicació ens moguessin sempre amb la mateixa bondat, noblesa i el mateix esforç per millorar o aprendre més cada dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article