Les cures no poden ser una càrrega invisible: parlem de dependència!


En una societat cada vegada més envellida, la dependència es converteix en una realitat cada dia més present. Cuidar els nostres familiars o amics que ho necessiten és una tasca admirable, però sovint comporta una gran càrrega física, emocional i econòmica invisible. Per aquest motiu, és important que es parli obertament d’aquesta realitat, sense complexes.

Un espectacle que tracta aquest tema sense tabús és l’obra de teatreLali Symon, dirigida per Sergi Belbel i que compta amb una brillant actuació d’Emma Vilarasau. Lali Symon és una monologuista i comediant famosa que, quan els focus s’apaguen, es transforma en una persona diferent que manté una relació especial i intensa amb la seva mare i la seva filla, a qui sempre ha mantingut al marge de la seva professió. La trama explora la dualitat entre la seva vida pública i privada, amb elements de comèdia i tragèdia que es barregen mentre la línia entre ficció i realitat es dilueix. La relació entre Lali i la seva mare es destaca com a punt focal, revelant una dinàmica complexa marcada per moments de cura i conflicte, que s’intensifica a mesura que, cada vegada més, els dos àmbits de la seva vida es fusionen.

Un cop acabada la funció, Emma Vilarasau va confessar que aquesta obra estava una mica inspirada en fets reals, ja que durant deu anys va anar cada dia a cuidar la seva mare que havia estat en una situació de dependència. Va confessar que, arran d’aquesta situació viscuda, va decidir buscar una funció que toqués aquesta realitat. Com si es tractés d’un tema tabú, no va trobar cap obra de teatre que la tractés. També es va queixar de la manca d’espais per a un procés de dependència amb informació actualitzada i veraç o d’atenció emocional i psicològica per a persones cuidadores.

És molt bona notícia que, a poc a poc, portals de referència sobre la dependència marquin el camí, com ara el Zainweb basc, l’Age UK anglès o el nou portal Aliura, que ofereix assessorament i informació sobre ajudes, serveis i recursos per a cada moment del procés de dependència.

Aquests portals constitueixen espais necessaris on compartir experiències, coneixements i reivindicacions. Ens recorden que la cura de les persones és un dret fonamental. Sobretot, són útils per seguir avançant cap a un nou model de cures i cap a una societat més solidària i justa. Fem-nos sentir!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article