Viatjar en avió sense barreres: un gran repte per a les persones amb discapacitat


Has experimentat problemes per viatjar en l’àmbit del transport aeri? I, si ets una persona amb discapacitat, creus que t’ho posen fàcil per a viatjar amb avió? Les aerolínies asseguren una experiència de viatge inclusiva per a les persones amb discapacitat? Hi ha consciència de les necessitats de les persones amb discapacitat per part de les companyies aèries? Tant si tens com si no tens una discapacitat, has de gaudir del teu dret de poder viatjar en avió, tren, autobús, vaixell, etcètera, com qualsevol altra persona. Viatjar sense obstacles permet un gran nombre de beneficis i, per això, disposar d’un transport aeri accessible és un dret de les persones amb discapacitat i una obligació per a les companyies aèries. Però això es compleix? 

La Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides (2006) estableix que les persones amb discapacitat han de gaudir dels seus drets en igualtat de condicions. Respecte al tema de viatjar trobem articles rellevants: l’article 20 sobre mobilitat personal, l’article 9 sobre accessibilitat i l’article 5 sobre igualtat i no discriminació. Aquests articles estipulen mesures per garantir la mobilitat amb independència, l’accessibilitat a l’entorn físic, al transport, informació i comunicacions, com també la igualtat de drets sense discriminació. A més, el Reglament CE No 1107/2006 assegura la igualtat d’oportunitats en el viatge en avió per les persones amb discapacitat, oferint assistència als aeroports i a bord com satisfent les necessitats individuals (facilitar el transport d’equips, fer el possible per disposar de seients conforme a les necessitats de cada persona amb discapacitat, etcètera). 

És habitual que els viatges en avió generin angoixa i preocupació, però per a les persones amb discapacitat aquestes pors venen augmentades per constants discriminacions i situacions desagradables. La sensació de frustració i de desemparament són deguts a una sèrie de greus problemes, amb els que s’han d’enfrontar cada vegada: la negació d’accés a l’avió perquè diuen que la cadira de rodes no compleix les regulacions, la falta d’accessibilitats dintre de l’avió (passadissos estrets que bloquegen desplaçar-te, impossibilitat d’accedir als lavabos pel disseny inadequat, falta de seients que es puguin reclinar, etc.), danys i pèrdues de les ajudes tècniques indispensables al final del viatge, el tracte indiferent, distant i poc col·laborador per part del personal, entre d’altres. Aquestes experiències reflecteixen una clara vulneració del dret de les persones amb discapacitat a viatjar dignament i amb respecte. 

A causa dels constants problemes amb els quals ens enfrontem com a passatgers per tenir una discapacitat, Marta Morera, que malauradament ho ha viscut en primera persona, ha impulsat una petició per demanar a les aerolínies que garanteixin l’accessibilitat, i al Parlament Europeu perquè les obligui a complir la demanda. L’objectiu de la petició és arribar a les 75.000 firmes i, actualment, ja s’han recollit més de 55.000. Algunes de les peticions necessàries que es demanen són:  

  • Adaptació d’un espai dins dels avions per a les cadires de rodes. En cas que no sigui factible, se suggereix fer una tarifa especial per a les persones amb discapacitat i un acompanyant a classe preferent.  
  • Els avions que no disposin d’espais preferents, es proposa que almenys tinguin una fila de butaques reclinables amb més espai. 
  • L’ampliació d’almenys d’un dels lavabos per fer-lo més accessible. 
  • Que els aeroports disposin de grues i mitjans adients per facilitar les transferències de les persones d’un seient a un altre. 

El disseny del transport aeri, la mentalitat i el tracte del sector no consideren encara les necessitats de les persones amb discapacitat, impedint-les poder fer sortides, viatjar i descobrir nous llocs, així com viure noves experiències. Com expressa la mateixa Morera, “tots els passatgers mereixem igualtat d’oportunitats i tracte just, independentment de la nostra mobilitat”. Si vols contribuir a una mobilitat pensada per a tothom, et convidem a entrar a la petició de Change.org

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article