Quin és el cost real de la tecnologia que consumim? Arriba el Mobile Social Congress 2024


Un any més, la ciutat de Barcelona torna a convertir-se en el principal aparador mundial de la indústria de l’electrònica i de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, amb l’arribada del Mobile World Congress. Durant una setmana, el congrés internacional del mòbil espera acollir aquest any 2024 més de 95.000 persones vinculades a un dels sectors més emergents i amb més poder de l’economia mundial.

L’arribada del 5G i la intel·ligència artificial, així com la innovació corporativa, són algunes de les temàtiques que el congrés posarà sobre la taula amb un programa que, un any més, deixa de banda algunes qüestions que ens interpel·len com a ciutadania: què passa amb els costos socials i ambientals que impliquen la producció i el consum dels aparells elèctrics i electrònics?

L’opacitat de les cadenes de subministrament globals d’aquest sector, protagonitzades per les grans empreses transnacionals, i la manca de regulacions internacionals que aturin la impunitat corporativa, permet a les grans marques de la indústria vulnerar els drets laborals i les regulacions sobre salut i seguretat als llocs de treball allà on se subcontracta la manufactura dels seus productes.

A més a més, la indústria de l’electrònica requereix recursos minerals en grans quantitats amb enorme impacte ambiental i social en les comunitats que pateixen l’extractivisme miner, en especial els pobles indígenes i poblacions dels països del Sud Global. Així mateix, la irresponsabilitat empresarial s’estén també al cicle de vida d’aquests aparells, ja que durant molt de temps hi ha hagut un fort lobby en contra de la separabilitat dels productes, i s’ha practicat l’obsolescència programada.

El resultat ha estat que els residus electrònics són el flux de residus que creix més cada any. Això té impactes desiguals al Nord i al Sud Globals, sent els països del sud global en alguns casos els receptors d’aquests residus i, per tant, de les problemàtiques socials i mediambientals que se’n generen.

I quins reptes enfrontem com a usuàries? Sovint tenim allotjades les nostres dades a servidors, els interessos dels quals desconeixem, que poden facilitar l’accés a les nostres comunicacions i dades sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, com és el cas del programari, i afavoreix un sector tecnològic controlat per poques multinacionals.

Així mateix, la creixent presència de les pantalles al nostre dia a dia, l’addicció i altres problemes de salut mental generats per l’ús dels telèfons intel·ligents i les xarxes socials han obert un important debat que ha de ser adreçat, no només en el públic adult, sinó també els seus efectes en la infància. S’ha de prohibir el seu ús als centres educatius?

En aquest context, SETEM Catalunya organitza, amb el suport de Som Connexió, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, la novena edició del Mobile Social Congress (MSC) a la ciutat de Barcelona, coincidint amb les dates del Mobile World Congress, amb activitats diverses destinades a tots els públics per posar l’accent als costos reals que té la tecnologia que consumim i explorar quines alternatives tenim. Qüestions que les grans empreses transnacionals del sector tecnològic, any rere any, decideixen excloure de la seva agenda, evadint la seva responsabilitat.

El dimarts 27 de febrer es durà a terme una de les novetats de l’edició d’enguany, l’emissió en directe del pòdcast ‘Carne Cruda’ a la sala Paral·lel 62, amb la participació de persones expertes en els efectes socials i ambientals dins de la cadena de producció i consum de la tecnologia digital. El dijous 29 de febrer hi haurà taules rodones presencials i en línia a l’auditori Calàbria 66, on es parlarà dels efectes de l’extracció de matèries primeres, com el liti a l’Argentina o el cobalt al Congo, així com de les condicions laborals i monitoratge a fàbriques de la Xina i justícia digital. El dissabte 2 de març, a l’Escola de les Aigües, hi haurà diferents activitats adreçades a un públic més familiar, amb una taula rodona sobre infància i pantalles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article