Voluntariat: una oportunitat per conéixer noves realitats, aprendre i crèixer en valors


El voluntariat és un actiu cada vegada més important i necessari dins les entitats de caràcter social. És per aquest motiu, que la gestió d'aquest voluntariat esdevé una part importantíssima en tota l'etapa de la persona voluntària.
 
Una bona gestió pot esdevenir la clau de l'èxit des del moment en el qual una persona mostra interès en realitzar una tasca, fins que aquesta finalitza.
 
La rapidesa amb la qual respondrem a una persona interessada en col·laborar donarà un missatge inicial positiu o negatiu al futur voluntari sobre l'entitat on pretén desenvolupar aquesta tasca. No respondre amb agilitat a aquest oferiment pot causar l'efecte contrari al desitjat per l'entitat.
 
Tenint en compte això, és preferible que aquesta gestió estigui professionalitzada, que existeixi una persona responsable com a referent dels voluntaris, i que aquesta estigui dins l'organització de l'entitat. La seva funció consistirà en donar una bona acollida, aportar tota la informació possible referent a l'entitat, aclarir dubtes i acompanyar el voluntariat en tot aquest procés, procurant per la seva formació, i vetllant per a ells.
 
Oferir un ampli ventall d'activitats de voluntariat facilitarà la seva incorporació i augmentarà el seu compromís envers l'activitat que durà a terme, ja que l'oportunitat de poder escollir, augmentarà la seva implicació, a diferència de si aquesta és atorgada de forma arbitrària.
 
La formació d'aquest voluntariat ha de ser adaptada a les necessitats de l'entitat i a les inquietuds de la persona voluntària. Aquesta formarà en valors, i alhora, donarà les eines suficients per poder respondre a les característiques del treball a realitzar, és per això, que la formació serà flexible i variarà segons les expectatives i necessitats d'ambdues parts.
 
La persona voluntària s'ha de sentir "acompanyada" mentre duri la seva missió, sentir-se escoltada i tenir eines per poder participar en la presa de decisions en tot allò que faci referència a la tasca que desenvolupa a l'entitat. 
 
Per acabar, hem de tenir present que tota persona necessita sentir-se útil, valorada i que se li reconegui la seva tasca dins l'organització així com de donar-la a conèixer entre els familiars o tutors de les persones a qui va adreçat el voluntariat.
 
Cal promoure el voluntariat dins la societat, donant a conèixer les tasques i les entitats on es poden dur a terme accions de voluntariat i fomentar-lo sobretot, en els centres educatius com a adquisició de valors, part essencial en el nostre creixement personal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article