El voluntariat com a eina per educar en valors


En un moment en el qual alguns afirmen que patim una crisi de valors degut a les continues notícies sobre fraus, estafes, malversacions de fons públics o sobresous, cal donar més notorietat a les persones que no formen part d'aquest grup de personatges.
 
Segons Turgot, el principi de l'educació és predicar amb l'exemple, però actualment els exemples que veiem a les nostres pantalles no són els més adequats, i és per això, que hem de començar a ser més autocrítics i mirar què és el que s'ha fet malament perquè els resultats hagin estat aquests.
 
Educant en valors per mitjà del voluntariat, donem l'oportunitat de que les persones s'adonin del que són capaces de fer però sobretot, del que són CAPACES DE SER. 
 
Realitzar un voluntariat és participar de la vida social, donar sentit a la teva acció cívica, i tenir una actitud davant la vida compromesa amb el nostre entorn. És per això que cal promoure i crear espais que afavoreixin el voluntariat, així com la sensibilització i promoció de determinats valors. 
 
Fent de voluntari, un descobreix i treballa aspectes com poden ser la diversitat, la solidaritat vers l'altre, la responsabilitat, el compromís, el respecte, l'empatia, l'altruisme, així com una sèrie de realitats de les quals no en som conscients.
 
Cal doncs, donar a conèixer les entitats i organitzacions que treballen per millorar les situacions de desigualtats, i desvetllar una inquietud solidària entre els adolescents, però no com a assignatura obligatòria, sinó com a lliure opció i eina de creixement personal.
 
A d'altres països, el voluntariat o servei a la comunitat (community service) és un aspecte inclòs des de fa temps dins el procés educatiu de la persona. Seguint aquesta línia, fa pocs mesos, sabíem de la intenció de la Generalitat de seguir el mateix camí, i incorporar el voluntariat com a assignatura als instituts en el proper curs. 
 
Desitgem que aquesta iniciativa compti amb es suport i recursos necessaris per a poder-se portar a terme i que a partir d'aquí, també es fomenti la creació d'una nova xarxa social entre centres educatius i entitats socials.
 
"Eduqueu els infants i no serà necessari castigar els homes" Pitàgores.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Jordi Molas Castells Vic
4.
Moltes gràcies pel teu comentari Montse, però els veritables protagonistas són els voluntaris i voluntàries que dediquen el seu temps als col·lectius amb risc d'exclusió social. Amb la seva tasca, normalitzen la situació de tots aquests i fan millorar la seva qualitat de vida notablement. #3
  • 0
  • 0
montse castellana llagostera (girona)
3.

Vull felicitar en Jordi per la seva tasca al capdavant del voluntariat d,aquesta entitat. Tambe per la iniciativa del seu escrit. Calen veus que donin valor educatiu i social a la integracio en la nostra vida quotidiana d,ocupar part del temps en aquestes tasques.
Una salutacio

  • 2
  • 0
Jordi Molas Castells Vic
2.
Bon dia Salvador!!!

Doncs si vol col·laborar, seria bò que entrés dins la web de l'Associació Sant Tomàs (www.santtomas.cat) i omplis el formulari que hi ha al menú vertical del costat esquerra (Fes-te voluntari). Un cop ho hagi fet, jo el rebré i em posaré en contacte amb ella.

Sinó, també pot trucar-me a l'associació al 93 885 44 82 o enviar-me un mail a: [email protected]

Moltes gràcies pel vostre interés i fins aviat!!! ;)

#1
  • 0
  • 0
Salvador Vergés Mas 08507 Santa Eugènia de Berga
1.

Bon dia Jordi, la meva filla de 16 anys voldria fer de voluntari aquest estiu, pot fer-ho, i si pot ,que cal fer?, Gracies.

  • 2
  • 0

Comenta aquest article