Debats Oberts, una nova proposta de debats al carrer.


Com es construeix i quins significats i representacions socials té la salut mental en la nostra societat actual? Quins són els paradigmes que defineixen doncs aquest fenomen i, conseqüentment, quins són els organismes i actuacions que es desenvolupen i regulen en aquest àmbit? Com pensem la salut mental i com ens pensem a nosaltres mateixos en relació amb aquesta? O, per altra banda, quines són les pors, contradiccions, inquietuds, certeses i d'altres entramats confusos que l'envolten?
Diferents qüestions e interrogants on la salut mental té molt a dir, és per aquest motiu que es planteja aquest nou projecte, amb la finalitat d'obrir un espai de debat públic i comú per poder compartir i reformular algunes de les idees que envolten i, d’alguna manera, imperen o regulen l'àmbit de la salut mental.

Partim doncs d'un escenari d'encontre i de trobada en termes de subjectivitat. Ens reafirmem en la idea d'allò subjectiu per dur a terme una posada en comú i en primera persona de les diferents idees i maneres que integren el nostre imaginari social pel que fa a la construcció de la salut mental i d'aquesta manera ens introduïm en allò que s'anomena política.

Creiem doncs en la importància del debat, de la confluència de sabers i de la projecció de la pròpia veu pel que fa a la construcció i reconstrucció constant de l'organització de les nostres realitats. Es per aquest motiu que pensem en la importància d'un espai comú, públic, heterogeni, obert i de diàleg en el que esdevenir partícips i d'aquesta manera subjectes polítics. Apropem d'aquesta manera, els diferents col·lectius i dificultats socials a l'espai d'organització i discussió comunitària per desproblematitzar i intentar desconfigurar aquesta càrrega atorgada per la semàntica simbòlica que atorga la salut mental als diferents individus i, així, donar pas a una perspectiva en termes de responsabilitat i conseqüentment de coresponsabilitat social.

Es tracta doncs d'un esdevenir i participar en allò comunitari. El sortir i fer carrer, la posada en escena i visibilització de totes aquelles qüestions que durant anys han quedat invisibilitzades o obviades i que, a dia d'avui, se’ns presenten de manera constant en la nostra relació amb la Salut Mental.

Es tracta, doncs, de crear debat i generar discussió, allunyar-nos de les doctrines i configurar una construcció de veus i d'un saber en el que tots puguem participar, on les diferents opinions i fins i tots els extrems tinguin cabuda en un mateix espai. Parlem en termes de proposta i dialèctica, en l'acció pròpia de dir, de parlar, oferir la teva i també d'errar. Allunyar-nos, com dèiem, de les veritats absolutes per així poder aproximar-nos a una mena de saber heterogeni, que parteix doncs de la diferència i de l'escolta de les diferents opinions. Una manera doncs, de fer política i de polititzar allò que ens preocupa i per tant ens ocupa.


Tanca els ulls i escolta'm…
El que sents i el que veus puc ser jo mateix o la construcció que tu fas dia rere dia sobre mi.
El que veus pot ser quelcom singular i diferent o la marca d'allò temorós i indesitjable. 
El que veus puc ser jo com a subjecte amb drets i deures o un individu estacionat en categories discriminatòries.
El que veus pot ser desig, essència i il·lusió o ànimes robades per la normalitat.
El que veus en definitiva pot ser la possibilitat d'un món singular amb persones singulars o la construcció d'una realitat castrant a causa dels normalismes i el desconeixement.
 Ara, obre els ulls i mira'm, què és el que veus?
Anna Bermejo Navajas

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès Canaleta de CARDEDEU VALLES ORIENTAL
1.
Els Partits Politics de tota la vida ,podrien dir com .. E.R.C. , C.I.U. ..P.P. .. ICV Tindrien que apendra de .. PODEMOS .. que fer Debats Oberts al carrer , dona la veu al poble digui lo que a de dir .. DONA VOTS per lo tan a lo millor als grans partitspoliticds tindrien que FER DEBATS OBERTS I EN LLIBERTAT ALS CARRERS I PLAÇES a la gent als Catalans escolta als catalans ala cara que poguin fer preguntes Debatir cara a cara politics i gent del carrer Aixo podria animar a molts catalans a tornar Votar . ARA JA MOLTA ... ABSTENCIO alo millor hi es perque falten Debats oberts en llibertat al carrer ho a les televicions un es poguifer preguntes als politics la mateixa gent que pateix las males politicas ques fan ¿ ELS POLITICS TENEN POR DE LA GENT PER AIXO NO VOLEM FER DEBATS OBERTS AMB PARTICIPACIO DELA GENT ALS CARRERS HO TELEVICIONS ?
  • 5
  • 0

Comenta aquest article