8 anys del programa ‘Cuida’m’


Aquesta opinió pertany al projecte ‘365Batecs’ de Sant Joan de Déu Solidaritat, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

 

El programa Cuida’m és un programa solidari de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona que va néixer l’any 2004. Ja portem vuit anys. La idea és portar nens de qualsevol part del món que tinguin una malaltia molt greu i que no puguin curar-se en els seus països d’origen, perquè aquests no disposen de mitjans per curar segons quin tipus de malalties. La idea és portar al nen, curar-lo en la seva totalitat, o pràcticament en la seva totalitat. Hem de pensar que després hem de tornar-lo al seu medi habitual i allà molts cops no poden disposar dels serveis mèdics d’atenció que disposem en els nostres països. La idea és tornar-los curats o pràcticament curats perquè no depenguin de cap tipus de tecnologia i hi ha algunes malalties que recullen aquestes característiques.

Fonamentalment les malformacions congènites del cor són una de les malalties més paradigmàtiques. Són nens que neixen amb una malaltia del cor que, si no s’operen, alguns poden sobreviure uns anys, però que el seu pronòstic vital serà curt i en alguns casos poden morir molt aviat. Aquests nens són idonis perquè hi ha algunes malalties cardíaques que es poden curar perfectament en la seva totalitat amb uns dies d’ingrés al nostre hospital i necessitant cures intensives, però després els podem tornar totalment curats.

Un altre tipus poden ser malalties de l’aparell locomotor, però malformacions molt greus, desviacions molt importants de la columna vertebral que, no sols afecten d’una manera estètica, sinó que tenen tan desviada la columna que poden afectar el funcionament del cor, el funcionament dels pulmons. Aquests també són nens que es poden beneficiar d’aquestes situacions. Malformacions importants a nivell de mans i peus que, tot i que no afecten el pronòstic de la vida, sí que afecten molt la qualitat de vida, perquè són nens que no poden caminar o que no poden manipular objectes amb les mans. Essencialment serien aquests tipus de malalts els que més es poden beneficiar del nostre programa.

Després de vuit anys de programa hem arribat a tractar a 150 nens. Per nosaltres és una fita molt interessant, que ens il·lusiona i ens anima a seguir endavant.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article