La nova UCI del Vall d'Hebron, al servei de les persones


Tot el món avança amb les noves tecnologies. Cada dia surten innovacions que permeten que visquem en un entorn on la informació no té fronteres i tothom en pot treure profit, directe o indirectament d'ella. Un món que innova cada dia; és per això que qualsevol hospital ha de poder oferir serveis que estiguin a l'altura de l'actualitat que estem vivint. És per això que en el Servei de Cures Intensives de l'Hospital Vall d'Hebron ha arribat el moment del canvi.

Després de 43 anys, la antiga UCI del Hospital havia arribat al final de la seva vida útil, després d’haver donar servei a més de 1.000 pacients cada any. La infraestructura era antiga i obsoleta, amb escassa capacitat al canvi, on les noves tecnologies no es podien esprémer al màxim, on els seus usuaris (1.200 pacients el darrer any) no podien gaudir d'uns espais adients a les seves necessitats, doncs els boxes eren oberts i dobles, on la intimitat i la tranquil·litat amb prou feines es podia aconseguir.

La nova UCI havia de ser un lloc on el professional pogués trobar l’entorn de treball adient i els pacients rebessin la millor atenció sanitària en un entorn segur i còmode. I de mica en mica es va anar dissenyant la nova Smart UCI (o UCI Intel·ligent), amb l'ajuda de l'experiència de pacients i familiars. Després de tot aquest temps, després de molts d'esforços i amb una inversió de 20 milions d'euros, s'ha pogut fer realitat un somni; disposar d'una de les millors UCI en l'àmbit Europeu, a l'avantguarda de les noves tecnologies.

Ara podem dir que la infraestructura de la nova Smart UCI, és una UCI més humanitzada, a l'alçada dels seus professionals, sense oblidar que el gran beneficiat d'aquest propòsit és el pacient i els seus familiars.

És un espai diàfan, amb una extensió de 3500 m2, amb un total de 56 boxes, tots ells individuals, garantint la intimitat tant dels pacients com de la família, i disminuint el risc d'infeccions creuades. Hi han alarmes lluminoses de detecció de soroll que facilita la tranquil·litat i descans dels pacients. Tota l'UCI gaudeix d'un sistema d'il·luminació LED que reprodueix de forma molt precisa el ritme dia – nit, ritme circadiari, fet que afavoreix el descans i l'orientació temporal dels pacients.

Cada un d'aquest boxes, està equipat amb la més alta tecnologia de monitoratge, diagnòstic, cura i tractament. Els boxes disposen d’una grua de sostre que permet facilitar les tasques de mobilització i rehabilitació de pacient. Tots ells disposen de llits intel·ligents que comuniquen constantment informació al control d'infermeria dels moviments, de l'estat de les baranes, del pes del malalt; aquest sistemes permeten prevenir les nafres per enllitament, evitar les caigudes i avisar de l’acumulació excessiva de líquids. Aquest llits també disposen de un sistema de geolocalització que permet conèixer contínuament la seva ubicació dins la Unitat. Els respiradors disposen de tecnologia de turbina, molt silenciosa, que proporciona una ventilació menys lesiva i més fisiològica al pacient, amb protocols intel·ligents de desconnexió progressiva de la ventilació mecànica.

Cal destacar que nova UCI ofereix un gran control dels boxes dels malalts des del control d'infermeria. Es pot controlar tot el que succeeix a cada box durant 24 h; en cap moment el malalt deixa d'estar vigilat, valorant a cada minut la seva evolució, per així permetre una ràpida actuació i organització en el cas que fos necessari. Tot això és possible amb un Smart Display, un programa innovador i únic a Espanya en una UCI; integra les dades clíniques i ofereix informació nova minut a minut (per exemple, quantes vegades el pacient vol respirar i el respirador no li permet). A més, la informació de tots els pacients es trasllada de forma intel·ligible a un gran monitor per facilitar la presa de decisions. L’Smart Display està connectat amb el sistema Smart Building. Gràcies a la domòtica, l’edifici també col·labora en l’atenció als pacients. Per exemple, quan s’activa un Codi Blau (els equipaments de monitoratge alerten d’atac de cor), l’Smart Building de forma automatitzada prepara el box per una atenció immediata: encén una llum blava davant del box, activa la llum de treball dins el box i obren les portes del box.

Per tant, la nova UCI es beneficiarà de l'experiència dels professionals per aprendre i millorar constantment; un cicle que mai s'acaba i que ens permet evolucionar en funció de les necessitats de cada persona minut a minut.

Podem concloure, amb total rotunditat, que ha estat un canvi important, dirigit als pacients i a les seves famílies, en moments de fragilitat, oferint una atenció l'alçada d'ells i dels temps en què vivim.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article