La “generalitzada” recuperació econòmica a la província de Barcelona

En el darrer balanç d’evolució socioeconòmica, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç constaten una disminució del 6% en el nombre de persones aturades


Amb el suport de  

S’ha recuperat la ciutadania de la crisi econòmica? Quins indicadors ens poden ajudar a saber-ho? La Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç han elaborat un any més l’‘Informe territorial de la província de Barcelona‘ i constaten “bons resultats socioeconòmics”. En concret, confirmen una recuperació “generalitzada”: l’atur registrat disminueix un 6%, la població ocupada registrada creix un 2,8% i les empreses ho fan un 0,8%.

A la publicació, que fa balanç de l’evolució econòmica de les 12 comarques que componen la província de Barcelona i que recull les reflexions de 12 autors que permeten aprofundir en dades de les economies locals, es confirma que el nombre de persones aturades registrades a finals d’any disminueix en el 2018 per sisè any consecutiu. Ho fa un 6% i suposa que 18.286 persones han sortit d’aquestes llistes.

Tot i així, el decreixement de la xifra ha estat “de manera menys intensa que els tres anys precedents”. Així, els aturats registrats se situen en 284.283 persones a desembre de 2018, la menor dada de la sèrie des del 2008, i que suposa una taxa d’atur registrat del 10,5%. La mateixa dada de persones aturades, però estimada segons l’EPA, dona resultats semblants, amb una caiguda del nombre d’aturats estimats del 5,2% (-17.600), i una taxa d’atur estimada de l’11,4%.

En una anàlisi territorial, també es copsa que l’atur registrat a la província ha disminuït “de forma generalitzada” a totes les comarques el 2018, també per sisè any consecutiu. En termes relatius, el descens més important s’ha produït al Berguedà (-10,1%) i per contra, el descens menys important s’ha donat al Moianès (-0,8%). La comarca amb una taxa d’atur més elevada continua sent l’Anoia, amb el 13,6%, i la més baixa ha estat el Moianès, amb el 8,2%, seguida d’Osona (9,6%) i el Barcelonès (9,7%).

L’ocupació registrada creix a totes les comarques

L’altra cara de la moneda, el de les persones que troben feina, per tant, s’incrementa. Així ho constaten les xifres de l’informe. L’ocupació registrada dels 311 municipis de la província s’ha incrementat un 2,8% i ho ha fet també “de forma generalitzada” respecte a l’any anterior a totes les comarques de la província de Barcelona.

D’aquesta manera, les xifres de persones afiliades a la Seguretat Social del 2018 es troben ja una mica per sobre dels registres del 2008, el que significa que s’ha recuperat bona part del teixit laboral perdut durant la crisi. Les dones (2,9%) han registrat un augment lleugerament superior als homes (2,8%); i per nacionalitat, les persones d’origen estranger (10,4%) han pujat molt més que els de nacionalitat espanyola (1,8%). Per edat, destaca el creixement percentual dels majors de 55 anys (6,3%). Per comarques, la xifra més baixa és l’1,95% de l’Alt Penedès però, al marge d’aquesta, la resta oscil·len entre el 2,1% d’Osona i el 3,5% de l’Anoia.

L’economia catalana ha registrat durant el 2018 un creixement del 2,6%, segons dades de l’Idescat, el mateix que l’economia espanyola i set dècimes menys que l’any anterior. Tot i això, l’economia catalana ha crescut força per sobre de la mitjana de països de la zona euro.

Aquest dinamisme de l’activitat econòmica s’ha vist reflectit al mercat laboral amb una intensa creació d’ocupació que ha permès reduir la taxa d’atur i recuperar els augments salarials, i ha permès continuar reduint altres desequilibris macroeconòmics, com el dèficit públic, el dèficit exterior i el nivell d’endeutament públic i privat.

L’augment de la població estrangera

La població a la província de Barcelona ha crescut un 0,6% (+33.313) respecte l’any anterior, situant-se en 5.609.350 persones, segons dades de l’INE a 1 de gener del 2018. En l’augment de població té un paper destacat l’augment de la població amb nacionalitat estrangera (4,6%, 32.467), mentre que la població amb nacionalitat espanyola es manté igual. Per comarques, per primera vegada des de l’any 2009 totes augmenten la població i destaquen els augments percentuals del Moianès (1,15%), Osona (1,14), l’Alt Penedès (1,11%), i el Garraf (1,08%).

Any rècord en nombre de turistes

El volum de turistes registrats durant l’any 2018 a la província de Barcelona arriba als 13,2 milions, que suposa un 2,3% més que l’any anterior i torna a registrar un màxim històric. La xifra de les pernoctacions es manté també elevada superant les 35 milions de pernoctacions.

Pel que fa a l’oferta, el nombre de places continua incrementant-se en la major part de les tipologies d’allotjament. En conjunt, es registra un increment del 3,7% respecte al 2017, arribant a les 302.369 places d’allotjament sumant les cinc tipologies d’establiments turístics analitzades. Els habitatges d’ús turístic (HUT) és la tipologia que destaca especialment amb un augment del 9,8%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article