Les dones embarassades, una prioritat durant la pandèmia

L'Hospital Vall d'Hebron serà centre de referència per a les gestants que tinguin coronavirus i hagin d'estar ingressades


L'embaràs implica canvis. Canvis físics i psicològics que la dona experimentarà, aproximadament, durant les 40 setmanes que dura la gestació. En els darrers dies, el coronavirus ha arribat a la nostra rutina per canviar-la. Canvis i més canvis. Davant del nou escenari quotidià que ha dibuixat la pandèmia, els professionals sanitaris treballen a contrarellotge per reorganitzar l'atenció a les dones que han de donar a llum.

Han tancat el meu hospital de referència, on he d'anar a parir?, si tinc símptomes de la covid-19, li puc passar al nadó?, puc seguir amb l'alletament si tinc coronavirus? Moltes són les preocupacions i neguits que les dones gestants expressen a través de les xarxes socials aquests dies. Per intentar resoldre'ls i oferir la millor atenció possible, d'una banda, el Servei Català de la Salut ha elaborat la Guia d'actuació enfront de casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en dones embarassades i nadons. D'altra banda, el personal sanitari de ginecologia i obstetrícia dels diferents centres sanitaris catalans s'està reorganitzant per atendre a les pacients de la millor manera possible.

En aquesta línia, el Departament de Salut ha anunciat, aquest dijous, que totes les dones embarassades que necessitin ser ingressades per coronavirus seran ateses a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona. "L'objectiu d'aquesta mesura és garantir una resposta ràpida en el supòsit que hi haguessin complicacions o, en els pitjors dels casos, la necessitat d'un trasllat a l'UCI, així com evitar trasllats urgents i la propagació del virus. En definitiva, aquest serà el centre on se centralitzarà l'atenció al col·lectiu. El seguiment es farà en aquest hospital, igual que el part", ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Per la seva banda i amb l'objectiu de cedir espai a les persones amb coronavirus i aïllar les embarassades, l'Hospital de Sant Pau també ha anunciat recentment que deriva els parts a la Fundació Puigvert, un centre situat en el mateix recinte hospitalari.

En el cas de les gestants sanes, de moment, seguiran l'acompanyament en els seus centres de referència. Tot i això, des de l'atenció primària ja s'han començat a reprogramar les visites per evitar que es desplacin cap aquests centres. Només es realitzaran aquelles proves que siguin completament necessàries.

Malgrat les incerteses del moment actual, l’Elena, que està embarassada de 29 setmanes i viu al barri barceloní del Clot, està fent el seguiment del seu embaràs amb total normalitat. "Fins ara no m'han anul·lat cap visita amb la ginecòloga ni amb la llevadora. El meu centre de referència és l'Hospital del Mar", ha explicat al Social.cat.

Precisament, l'Hospital del Mar, juntament amb l'Hospital de Sant Boi i la Clínica Corachan, són tres dels centres que s'han organitzat per derivar les visites i el seguiment a l'Hospital de Sant Joan de Déu, que s'ha convertit en centre de referència per abordar l'atenció pediàtrica.

"Tant de bo deixin entrar la meva parella al part", explica la Greta, una veïna de Sant Andreu, que està de 34 setmanes i, malgrat que li han anul·lat el curs prepart, està fent la resta de proves que requereix el seguiment de l’embaràs i el viu amb tranquil·litat. “Estic veient molts vídeos a internet per saber com he de respirar en el moment del part”, escriu per watsapp, amb emoticones de riure. El part serà a l'Hospital de la Vall d'Hebron, centre que assegura, li transmet "tota la confiança del món".

Mapa de derivacions dels seguiments de l'embaràs i el part

A la resta del territori, alguns hospitals també han tancat l'àrea destinada a ginecologia i obstetrícia perquè estan destinats al 100% a atendre pacients amb coronavirus. D'una banda, necessiten l'espai per atendre els pacients amb la Covid-19 i, d'altra banda, prioritzen que les dones a punt de donar a llum estiguin el màxim aïllades possible. Aquest és el cas de l'Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat. "Estem centralitzant els parts on no hi hagi, o hi hagi el mínim de contagis possibles per coronavirus", expliquen els seus professionals. En aquest cas concret, l'àrea de ginecologia i obstetrícia d'aquest hospital s'ha traslladat a la Clínica del Vallès, ubicada a Sabadell.

Altres hospitals catalans també s'han coordinat per reorganitzar l'atenció a les embarassades. Així, l'Hospital Creu Roja de L'Hospitalet de Llobregat destinarà les pacients gestants al recinte de La Maternitat, de l'Hospital Clínic. L’àrea de ginecologia de l’Hospital General de Granollers i l’Hospital de Sant Celoni està tancada i les pacients s’hauran de dirigir a la Clínica del Carme, situada a la capital del Vallès Oriental.

Paral·lelament, l'Hospital Els Camils, centre referent de les localitats de Sant Pere de Ribes i Sitges deriva l'atenció a les dones embarassades a l'Hospital de Vilafranca del Penedès. Per la seva banda, els professionals de ginecologia de l'Hospital del Vendrell, atendran les pacients a la Clínica de Santa Tecla de Tarragona.

A les Terres de l’Ebre, l’atenció a les dones embarassades es farà a l’Hospital Comarcal d’Amposta i a la Clínica Terres de l’Ebre.

Només dos gestants amb covid a l’Arnau de Vilanova

A l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ja fa dies que s’han organitzat per fer front a la situació. Tal com assegura la cap de llevadores d’aquest centre hospitalari, Anna Monso, “la primera quinzena de març l’hem treballat normal i, a partir daquí, hem fet el pla de contingència, que inclou la redistribució dels professionals en equips i restricció de l’activitat assistencial”. El fet de redistribuir en equips, explica, “permet que no tots els professionals estiguin en contacte amb tots i evita l’exposició diària als pacients”.

A l’àrea de Ginecologia, s’han reprogramat les visites assistencials no urgents per més endavant i l’equip de ginecòlegs alternen dues setmanes de teletreball amb una de presencial. Amb tot, Monso reconeix que les llevadores han de continuar treballant presencialment. “A mesura que anaven augmentat els casos de coronavirus, anàvem reduint les visites”. 

Actualment les consultes de les embarassades no es fan a l’hospital sinó que els ginecòlegs i llevadores de la sanitat pública s’han desplaçat a centres privats de la ciutat de Lleida que han cedit les seves instal.lacions per fer les visites d’aquestes pacients. Diferent és el cas de les embarassades que es posen de part. “Les gestants sanes que venen de part entren per la porta d’urgències, però les gestants amb sospita o certesa de covid van per un circuït específic que és totalment independent del de les altres gestants”, assegura.

En aquest centre hospitalari només han atès dos casos de gestants amb covid però Monso reconeix que estan tenint més càrrega assistencial aquests dies perquè una part important de les dones embarassades dels pobles de la zona, com Guissona, Tàrrega, i etc, “prefreixen venir a l’hospital de Lleida”.

L’atenció a les embarassades a l’Hospital d’Igualada

Malgrat que aquests dies l'Hospital d'Igualada s'ha convertit en epicentre del brot de coronavirus del territori i s'han anul·lat totes les intervencions no urgents, l'àrea de maternitat no s'ha aturat. Per això, les sales de part s'han convertit en zones aïllades i es prenen totes les precaucions possibles, com si es tractés de "zones positives per coronavirus", segons han indicat fonts sanitàries.

La premissa és que tant mares com nadons passin el menor temps possible al centre mèdic. Per aquest motiu, des de l'Hospital s'ha ofert un telèfon a les embarassades on han de trucar en cas de posar-se de part. Un cop al centre mèdic, les fan passar per una entrada que es troba completament aïllada. El funcionament dels controls prenatals també ha canviat. Algunes de les consultes que no requereixen cap prova associada es fan per telèfon i es manté el contacte amb les futures mares per via telemàtica.

Justament, aquesta setmana ja hi ha hagut els primers parts de dones amb coronavirus. Aquest és el cas de la Daniela, una nena que ha nascut a l'Hospital de Sant Pau, ha pesat 3 quilos 800 grams i està sana. La feina dels sanitaris no s'atura. Les vides que comencen tampoc.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article