Un lloguer amb oportunitats per a les dues parts

Propietaris i llogaters obtenen nombrosos avantatges a la Borsa d'Habitatge de Lloguer de Barcelona: subvencions per a la rehabilitació i garanties de cobrament pels primers, i preus assequibles pels inquilins


Amb el suport de  

Fa menys d'una setmana que Maria Grau ha entregat les claus del seu pis a una parella de joves, que a partir d'ara seran els llogaters del seu habitatge. Per les condicions del pis, situat a un carrer de vianants del barri de Sant Andreu del Palomar, a Barcelona, si el contracte s'hagués signat a través d'una immobiliària, els llogaters pagarien uns 800 euros, aproximadament, per un pis sense reformar. Però aquesta parella de joves en pagarà menys: exactament, 690 euros mensuals, per un pis ja reformat, ja que aquest habitatge és un dels 924 que pertanyen a la Borsa d'Habitatge de Lloguer de l'Ajuntament de Barcelona, una iniciativa amb la qual el consistori promou que els propietaris d'habitatges buits es decideixin a llogar el seu immoble amb garanties, amb l'objectiu d'incrementar el nombre d'habitatges de lloguer a preus assequibles i justos.

Maria Grau i la seva parella ja ho tenien clar quan van comprar aquest pis amb la intenció de fer una inversió: no volien especular amb l'habitatge i desitjaven que la seva inversió tingués un “retorn social”. Per això van decidir posar-se en contacte amb l'oficina d'Habitatge del seu districte per saber com fer que el seu pis passés a disposició de la Borsa d'Habitatge de Lloguer.

“L'habitatge és un problema social, i un pis desocupat, moralment, no està bé. Hi ha tanta gent que necessita un lloc on viure...”, reflexiona la propietària. A partir d'aquí, segons ella, “tot són avantatges”. Van rebre una subvenció de 20.000 euros per rehabilitar el pis –l’Ajuntament de Barcelona pagarà el 100% de l'import de les obres de rehabilitació, fins a un màxim de 20.000 euros i prèvia valoració tècnica de l'habitatge. Així mateix, van percebre un incentiu de 1.500 euros per posar l'habitatge a disposició de la borsa, i, més a més, estaran eximits del 95% de la quota líquida de l'IBI.

L’Ajuntament garanteix el cobrament del lloguer i ofereix una assegurança multirisc als propietaris

A banda, l'Ajuntament garanteix el cobrament del lloguer, ofereix una assegurança multirisc i d'impagament, i un acompanyament en les gestions i la tramitació del contracte. Tot, a canvi de dues condicions: és l'Ajuntament qui fixa el preu del lloguer, a partir del preu per metre quadrat de mitja que es paga en la zona on està situat el pis, i els propietaris han de mantenir l'habitatge durant un mínim de cinc anys a la borsa.

En el cas de l'habitatge de la Maria Grau, amb l'ajut de la subvenció per rehabilitar el pis han canviat la instal·lació elèctrica, han fet una reforma integral de la cuina i van pintar. “Òbviament, l'Ajuntament vol oferir un habitatge de qualitat que ha de complir amb uns criteris. La gent que entra es mereix tenir un pis en condicions”, afirma Grau, que assegura que la immobiliària on va comprar al pis li va oferir llogar-lo a un preu de 800 euros i sense haver de fer reformes.

El servei de la Borsa d’Habitatge de Lloguer, que funciona des de l’any 2012, ha facilitat que a dia d’avui hi hagi 924 contractes de lloguer vigents. Durant aquest 2020, s’han signat 64 nous contractes i s’han captat 74 nous pisos en total.

Els propietaris que posen el seu pis a disposició de la Borsa d’Habitatge de Lloguer de Barcelona tenen assegurat el pagament del lloguer | Redacció

Avantatges també pels llogaters

D'altra banda, una altra qüestió que es resol gràcies a aquest programa gestionat a través de la Xarxa d'Oficines de l'Habitatge i la Direcció d'Ajuts al lloguer i Borsa d'Habitatge de Barcelona, és la selecció dels llogaters que entren a viure al pis. Són persones inscrites al Registre de Sol·licitants d'Habitatge de Protecció Oficial, i que compleixen uns criteris que determina l'Ajuntament, com tenir uns ingressos mínims i màxims, per garantir, d'una banda, que pots pagar un lloguer, però per l'altre, que els teus ingressos no són suficients per fer front a un habitatge a preu de mercat.

Els sol·licitants dels pisos de la borsa també poden demanar assessorament jurídic durant tot el procés, sense cost, i també reben informació sobre prestacions socials, en el cas que les necessitin. Tanmateix, l'Ajuntament facilita prestacions per finançar l'import de la fiança de la contractació, del primer mes de lloguer i, si és el cas, de les despeses dels honoraris de l'Administrador. Així mateix, també atorga ajuts urgents al pagament del lloguer, en un màxim de tres mensualitats.

“Tens altres avantatges que nosaltres valorem molt més que el preu”, diu Maria Grau, propietària

“Aquest procés de selecció aplica uns criteris més objectius dels que et pots trobar a una agència, on qui més paga, és qui entra. En aquest cas, afavoreixes que puguin accedir al pis persones que tenen unes necessitats reals”, destaca Maria Grau, com un altre profit de posar el seu pis de lloguer a la borsa.

El dia de la signatura del contracte, Maria Grau va poder constatar que la parella que ara viurà al seu pis estava molt contenta i feliç, perquè també es senten més protegits. “Com a propietari, les facilitats que trobes en aquest servei no te les dona cap agència privada. I compensa moltíssim, perquè tens altres avantatges que nosaltres valorem molt més que el preu”, conclou la propietària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article