Tot el que cal saber per demanar els ajuts per rehabilitar habitatges a Barcelona

L’Ajuntament vol rehabilitar el 20% dels edificis de més de 40 anys gràcies als fons Next Generation


Amb el suport de  

Tens un pis en propietat a Barcelona que necessita una rehabilitació? O sou veïns d’una finca envellida de la qual heu ajornat reformes perquè mai és el moment de fer una despesa d’aquestes característiques? Ara és el moment de fer-ho: l’Ajuntament de Barcelona s’ha posat l’objectiu de rehabilitar 15.000 habitatges abans de juny del 2026; entre ells, el 20% dels edificis de més de 40 anys. Per fer-ho, s’estan atorgant uns ajuts econòmics molt significatius gràcies als Fons Next Generation, un impuls econòmic procedent de la Unió Europea que volen reactivar l’economia de la zona euro en diversos àmbits, un d’ells la rehabilitació energètica.

Finestres antigues que no tanquen bé; humitats que fan que quan et fiques al llit notis els llençols freds; factures cada cop més altes quan arriba l’hivern o l’estiu, perquè el teu pis és gèlid o un forn... Aquestes situacions són molt habituals entre el veïnat de Barcelona, ja que el parc d’habitatge de la ciutat està envellit, i a més a més, nou de cada deu edificis de la ciutat es van construir sense normativa energètica. Això vol dir que, en el moment de la construcció, no es va tenir en compte cap criteri d’eficiència energètica, i, per tant, són edificis en els quals es malgasta energia.

Si aquestes situacions no et són alienes, t’expliquem pas per pas de quina manera accedir a aquests ajuts que et permetran estalviar en la inversió i beneficiar-te d’avantatges fiscals, reduir el consum energètic i millorar el teu confort i qualitat de vida. Tot això, incrementant el valor del teu immoble, a la vegada que ajudes a prevenir el canvi climàtic.

“Fer un habitatge més eficient és alhora fer-lo més saludable i  més confortable”, diu Ana Rigalt, cap de Foment de la Rehabilitació de l’IMHAB

Perquè tal com explica l’Ana Rigalt, cap del Departament Foment de la Rehabilitació de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, és un “moment històric”, ja que mai s’havia assolit un percentatge de subvenció tan alt com els que ofereixen els ajuts europeus, i, d’altra banda, mai s’havia fet un acompanyament a les comunitats tal com ara s’està fent. “Hi ha un compromís com a ciutat, però cal que els ciutadans prenem consciència d’aquest compromís: fer un edifici o habitatge més eficient és alhora fer-lo més saludable i més confortable”, apunta Rigalt. Per ajudar a tothom qui vulgui rehabilitar, l’Ajuntament de Barcelona ha creat l’Oficina de Rehabilitació Municipal (ORM). Situada al carrer Pujades 350, compta amb un equip que informa, assessora, acompanya i també ajuda a tramitar els ajuts de les diferents línies, pensades per a particulars i comunitats.

Per on començar?

Un primer pas per on començar a resoldre dubtes seria visitar la pàgina web ‘Rehabilitar és estalviar’, on trobarem tota la informació necessària i on es recullen els dubtes més freqüents, així com també la web de l’Ajuntament amb tota la informació i convocatòries per rehabilitar.

En aquestes pàgines surten detallats alguns dels punts més interessants d’aquests ajuts i tot l’acompanyament que es pot rebre per tramitar-los: l’Ajuntament se’n fa càrrec de facilitar un diagnòstic tècnic de l’edifici, que resoldrà de quina manera cal rehabilitar-lo energèticament. Es pot sol·licitar el diagnòstic tècnic des del mateix web. Un altre punt important a tenir en compte és que el projecte tècnic de rehabilitació per poder fer les obres també està subvencionat.

Pel que fa a les obres, les subvencions cobreixen entre el 40% i el 80% del cost. I la resta, la pots finançar amb préstecs Next Generation, amb condicions realment excepcionals. Per si no n’hi hagués prou, a aquests incentius econòmics s’hi afegeixen avantatges fiscals: les subvencions rebudes no tributen. I, per la part no subvencionada, s’han establert desgravacions molt interessants a l’IRPF.

És important tenir en compte que per accedir als ajuts, cal que la rehabilitació comporti una reducció del 30% o més en el consum d’energia primària no renovable de l’edifici i un 25% o 35% (depenent de la zona climàtica) de la demanda anual global de calefacció i refrigeració.

D’altra banda, també s’ha habilitat un simulador de rehabilitació, una eina que ens permetrà tenir una primera idea del potencial de millora dels nostres edificis. Actualment, hi ha tres programes de subvencions a les quals podem acollir-nos (i que són compatibles entre si): Per rehabilitar tot l’edifici, per rehabilitar un habitatge i per disposar del llibre de l’edifici i del projecte de rehabilitació previ necessari per a qualsevol de les actuacions.

Si els tràmits a través del web resulten dificultosos, sempre hi ha l’opció d’acudir a l’Oficina de Rehabilitació Muncipal de forma presencial. Per sol·licitar cita prèvia, només cal trucar al 010.

Quines obres de rehabilitació es poden fer?

Però, qualsevol obra es pot acollir a aquests ajuts? La resposta és que no totes. Les obres de rehabilitació energètiques són aquelles que permeten “abrigar l’edifici” i, per tant, reduir la demanda energètica. Per cobrir aquesta demanda cal prioritzar les instal·lacions d’energia renovable, és a dir, instal·lacions que siguin més eficients i sostenibles.

L’Ajuntament ha creat l’Oficina de Rehabilitació Municipal per assessorar a tothom qui ho necessiti 

Així, l’objectiu final és aïllar l’edifici del fred i la calor, de manera que es requereixi menys aire condicionat a l’estiu i menys calefacció a l’hivern, per mantenir una temperatura de confort a casa. Una qüestió que també faria baixar el cost dels subministraments que paguem. 

I llavors quines obres cal fer? D’una banda, cal introduir mesures passives que impliquen actuar en l’envolupament de l’edifici, ja sigui a les façanes, mitgeres al descobert, finestres, o coberta, i també milloranr l’aïllament de l’edifici, per exemple, substituint finestres, afegint protectors solars i millorant l’estanquitat.

D’altra banda, també es poden fer actuacions en les instal·lacions de l’edifici, per exemple, incorporant una bomba de calor aerotèrmica, plaques solars o fotovoltaiques, renovant la caldera per una de biomassa, entre altres.

Si encara tens dubtes no ho dubtis: tant a l’Oficina de Rehabilitació Municipal com al web ‘Rehabilitar és estalviar’ podràs resoldre totes les qüestions necessàries per, ara sí, posar-te mans a l’obra. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article