APROP, una resposta ràpida i innovadora a la crisi d’habitatge 

L’Ajuntament de Barcelona aposta per l’habitatge industrialitzat i l’orientació socioeducativa per a les persones sense sortida residencial estable 


Amb el suport de  

Davant un context d’emergència d’habitatge que deixa milers de persones sense un sostre digne i estable a la ciutat de Barcelona, els Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP) representen una sortida. Seguint un model de construcció ràpida i sostenible, els APROP proveeixen d’allotjament provisional i atenció socioeducativa a persones i famílies en risc d’exclusió social ateses pels serveis socials mentre aquestes no tenen habitatge de sortida estable. Els allotjaments estan edificats a partir de contenidors marítims reciclats seguint mètodes industrialitzats, fet que facilita la seva construcció de manera ràpida i sostenible. Actualment, existeixen dos edificis APROP a Barcelona, un a Glòries i l’altre a Ciutat Vella, els quals compten amb un total de 54 allotjaments. 

Disposar d’un habitatge digne és un aspecte clau per garantir una qualitat de vida, facilitar l’arrelament al barri i permetre el teixit veïnal i associatiu. Però aquesta continua sense poder ser la realitat per a moltes persones i famílies en situació de vulnerabilitat. Segons la darrera radiografia del sensellarisme a Barcelona, de maig del 2023, l’administració local, junt amb la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL), donaven resposta habitacional a 2.913 persones a la ciutat. Persones que han perdut el seu domicili, es veuen expulsades del seu entorn i es troben a l’espera d’habitatge definitiu.

Amb la idea d’aconseguir allotjament temporal de forma ràpida per aquestes persones, l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) impulsà en l’any 2020 el programa APROP. El projecte buscava ser una resposta que substituís, d’una banda, la inversió diària en habitacions de pensions per a famílies allotjades per part dels serveis socials i, d’una altra banda, una solució constructiva que tingués en compte l’emergència climàtica actual i, per tant, reduís al màxim la seva petjada energètica. 

2.913 persones es trobaven allotjades en equipaments i recursos d'habitatge a Barcelona al maig del 2023, segons la darrera radiografia del sensellarisme a la ciutat 

D’aquesta manera, es va estudiar i desenvolupar un model d’allotjament temporal que donés una resposta més ràpida i millorés les condicions dels models que s’havien fet fins al moment, donant major autonomia les residents i promovent la seva desinstitucionalització. “L’APROP és un tipus de recurs d’allotjament i atenció social amb caràcter temporal per tal que que les persones puguin recuperar les seves capacitats, millorar la seva situació i tenir una situació residencial coberta amb més estabilitat en el temps”, explica Carme Fortea Busquets, directora de Serveis d’Atenció al Sensellarisme de l’IMSS.    

El projecte APROP aterrava el febrer de 2020 amb la construcció d’un primer edifici a Ciutat Vella, el qual es va construir en 16 setmanes i va suposar una inversió de 940.000 euros. L’edifici consta amb 12 allotjaments repartits en quatre plantes, vuit d’ells amb un dormitori i els altres quatre amb dos. Dos anys després, el desembre del 2022, inicia la seva activitat l’APROP Glòries. Després de 26 setmanes d’obres —molt per sota dels almenys dos anys que dura l’obra d’una construcció convencional—, l’immoble consta de 42 allotjaments, repartits en 7 plantes i formats per un total de 77 mòduls prefabricats. Degut a les seves dimensions, la inversió econòmica va ser major, ascendint als 5,77 milions d’euros.

Els equipaments APROP també disposen d’espais comuns perquè els residents, així com altres veïns del barri, puguin compartir espais de socialització i comunitat. A la planta baixa de l’APROP Glòries hi ha espais d’atenció i d’activitats comunals, una bugaderia comunitària i una gran sala polivalent. L’edifici també compta amb un hort urbà gestionat per entitats que treballen amb persones amb discapacitats i on també hi col.laboren les persones que viuen a l’equipament.

Espais d’autonomia i suport socioeducatiu  

Fa un any que Víctor Manuel Buitrago viu amb la seva família a un dels allotjaments de l’APROP Glòries. Abans, van viure durant sis mesos a una casa d’acollida que se’ls va facilitar des dels serveis socials. Amb només el salari de Víctor Manuel i davant els requisits impossibles que les immobiliàries els demanen per llogar un pis, no trobaven cap habitatge digne on viure. A aquesta situació s’afegiren els problemes de salut que la seva dona pateix i un accident laboral després del qual Víctor Manuel va ser acomiadat del seu lloc de treball. La seva situació de vulnerabilitat els va portar als serveis socials, els quals finalment van derivar la família a un dels allotjaments d’APROP. 

Un any després, Víctor Manuel explica que estan molt contents amb el servei. “El pis està molt bé. És petit, però molt acollidor. Es viu molt tranquil”, afirma. Viure allí els permet estalviar mentre continuen buscant una sortida d’habitatge estable. “El programa em sembla una gran ajuda, perquè sé que hi ha moltíssimes persones en la situació que estàvem nosaltres”, explica Víctor Manuel. “Em vaig sentir molt afortunat al poder accedir-hi, és una oportunitat molt bona per a les persones que tenen aquest tipus de vulnerabilitat”, afegeix. 

“Volem l’autonomia de la persona i l’estabilització de la seva situació. Perquè, un cop surti, pugui sostenir-se en l’entorn”, explica Carme Fortea, Directora de Serveis d’Atenció al Sensellarisme

Com Víctor Manuel, les persones o famílies que no disposen d’un domicili o bé aquest no es troba en condicions adequades per a viure-hi, amb greus dificultats socioeconòmiques i necessitat d’acompanyament socioeducatiu, poden accedir al programa APROP. L’accés al programa és sempre derivat pels serveis socials de Barcelona i l’estada està prevista per una durada temporal, aproximadament de dos anys. En accedir-hi, els usuaris han de contribuir econòmicament en funció dels seus ingressos, el que suposa entre un 20% i un 30% d’aquests, si en tenen.  

Durant aquest període, el projecte APROP ofereix suport relacional, educatiu i sociolaboral per tal de capacitar els usuaris en el seu camí cap a una autonomia creixent estable. “Quan accedeixen al programa tenen al darrere tot un pla d’actuació amb els serveis socials per poder fer un procés de millora de la seva situació en diferents àmbits d’intervenció”, explica Carme Fortea. 

Un dels aspectes innovadors del programa APROP és que els allotjaments són individuals i representen un espai privat per a cada persona o unitat familiar que viu en ells. A diferència d’altres recursos col·lectius on existeixen normatives de convivència i horaris, a l’APROP l’usuari pot desenvolupar la seva vida domèstica amb independència i privacitat. “En facilitar que la persona tingui el seu espai vital, s’acaben desplegant totes les seves capacitats i s’empodera les persones amb més possibilitat d’autonomia que en un recurs col·lectiu”, explica Carme Fortea.  

Moltes de les persones que accedeixen a APROP tenen prestacions de caràcter social i algunes d’elles treballen. L’equip socioeducatiu els ajuda a millorar la seva capacitació formativa per poder estabilitzar o millorar les seves opcions d’ocupació. Aquelles persones que estan capacitats per poder treballar són vinculades amb processos de formació com Barcelona Activa, el programa Làbora o entitats especialitzades en la inserció laboral.  

L’APROP Glòries compta amb un hort urbà gestionat per entitats de persones amb discapacitat on col·laboren els residents de l’edifici

L’habitatge industrialitzat, innovació com a resposta social

El programa APROP també representa una innovació en l’àmbit arquitectònic. Els terminis de l’operativa convencional, tant els de construcció com els administratius, sovint són extensos, i per això la resposta no és sempre immediata. El projecte APROP s’ha desenvolupat amb l’objectiu de reduir aquests terminis i l’impacte ambiental en totes les fases de l’edifici mitjançant elements reciclats i reciclables.  

Per fer-ho, s’ha escollit la construcció industrialitzada, un sistema constructiu ja conegut en l’àmbit internacional. De caràcter transportable, els edificis d’APROP s’emplacen en solars buits pendents d’ésser ocupats per habitatges o altres equipaments, en entorns on els veïns i les veïnes en procés d’exclusió residencial fan la seva vida quotidiana. 

El sistema constructiu industrialitzat permet realitzar gran part de les tasques a taller, fet que redueix notablement els terminis d’execució i l’impacte ambiental de la construcció. “Els APROP es plantegen com una solució temporal, no només en quant als seus residents sinó també respecte el propi edifici, que en cas de necessitat, pot arribar a ser desmuntat i muntat en un altre solar per donar cabuda a les necessitats que cada barri pugui precisar al llarg del temps, convertint-se en un ‘edifici nòmada’”, explica Òscar Marín Fraile, director d’Edificació i Serveis Generals de l’Àrea de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat.

De la mateixa manera, la utilització d’elements reciclats i reciclables, considerats “residuals”, ha reduït en gran mesura la petjada ecològica d’aquesta construcció, a més de seguir la lògica de l’economia circular. “La utilització d’un sistema constructiu industrialitzat permet no només una reducció substancial dels terminis de construcció, sinó que a més redueix notablement l’impacte ambiental en comparació a una construcció convencional”, explica Òscar Marín.

Un model que ha demostrat funcionar 

L’experiència de les dues promocions del projecte APROP ha estat molt bona i àmpliament reconeguda, tant a nivell nacional com internacional. Ha generat molt interès pel que fa a l’acompanyament social i per la fórmula innovadora de construcció d’habitatge social. Ha estat àmpliament reconegut per diversos premis i reconeixements locals i internacionals.  

És per aquests motius, sumats al fet que és de fàcil replicar, que el consistori té la intenció de continuar amb el programa APROP amb noves promocions, o amb experiències similars com les promogudes per l’Institut Municipal d’Habitatge (IMHAB) basats també en sistemes constructius industrialitzats. “Els APROP aspiren a ser una resposta habitacional que pugui arribar a qualsevol barri de la ciutat, evitant l’exclusió dels seus residents a la perifèria, i preservant així la seva vida quotidiana en el seu entorn immediat”, afirma Òscar Marín. “Actualment s’està fent la cerca activa de solars disponibles per poder actuar de manera continuada durant els propers anys”, afegeix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article