Rehabilitació energètica d’edificis per reduir les emissions i millorar la qualitat de vida, la nova aposta de Sabadell

La ciutat compta amb una oficina de rehabilitació per donar suport a la ciutadania en la reforma dels seus habitatges


Amb el suport de  

Sabadell reafirma la seva aposta per les polítiques d’habitatge amb la creació d’una nova oficina de rehabilitació que treballa per donar assessorament i acompanyament a la ciutadania que vulgui reformar el seu domicili o edifici. Amb aquest servei, d’una banda, s’avança en la transició ecològica. A la ciutat vallesana, el 67% dels pisos són anteriors al 1980 i, per tant, van quedar fora de la primera normativa sobre aïllament tèrmic. D’altra banda, es guanya en qualitat de vida. L’oficina ja ha atès sol·licituds d’ajuts per part de més de 1.400 llars des que va obrir les seves portes al setembre de l’any 2023. 

“Hem situat la rehabilitació com una línia fonamental de cara a afavorir la transició ecològica, combatre la pobresa energètica i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”, assegura Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell. “Sempre hem defensat que polítiques d’habitatge no n’hi ha només una, sinó que cal impulsar diferents línies de treball alhora per tal que l’habitatge deixi de ser motiu de desigualtat entre la ciutadania”, afegeix. 

“Cal impulsar diferents línies de treball alhora perquè l’habitatge deixi de ser motiu de desigualtat”, defensa Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell

En aquest marc, Vimusa, l’empresa pública d’habitatge, ha obert una nova oficina de rehabilitació per facilitar que els fons europeus Next Generation de rehabilitació energètica, que contemplen diferents programes de subvenció, arribin arreu. L’objectiu d’aquest equipament, en paraules del tinent d’alcaldessa i regidor d’habitatge, Eloi Cortés, “és assessorar i acompanyar les comunitats de veïns i propietaris que vulguin adaptar les seves llars per fer-les més eficients i, a la vegada, poder reduir consums”, explica. Aquest tipus d’obres, afegeix Cortés, “comporten avantatges a curt i a llarg termini, ja que milloren el confort i la qualitat de vida dels habitants, permeten un estalvi en la factura de la llum i del gas, incrementen el valor de l’immoble, allarguen la vida útil de l’edifici i, també molt important, tenen un impacte positiu en el medi ambient”, apunta.

333 sol·licituds en tres mesos  

L’oficina rehabilitació que Sabadell va obrir al setembre del 2023 i va atendre 333 sol·licituds en el seu primer trimestre de funcionament. En aquest temps, 28 comunitats van demanar l’ajut per a la rehabilitació del seu edifici, 252 propietaris particulars per a la rehabilitació del seu domicili i 53 comunitats més van sol·licitar la subvenció per fer el projecte previ a les obres. Si això ho traduïm en nombre d’habitatges, els ajuts han estat sol·licitats per 1.400 llars. A més, l’equipament va atendre un total de 172 cites presencials i 284 de telefòniques. 

S’allarga el termini fins al 30 de juny 

D’altra banda, el termini per sol·licitar les subvencions Next Generation per a rehabilitació s’ha ampliat fins al 30 de juny en la majoria de casos. Així, encara es poden demanar els programes 3 (ajuts a les actuacions de rehabilitació d’edificis), el 4 (actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges), el 5 (ajuts per a l’elaboració del llibre de l’edifici i el projecte) i també l’1, referent a les actuacions de rehabilitació en barris.

Els ajuts cobreixen entre el 40% i el 80% del cost de les actuacions i poden arribar a cobrir el 100% en casos de vulnerabilitat

Una altra novetat és la possibilitat de sol·licitar una bestreta per al programa 3. Això suposa que les comunitats podran cobrar un 50% de l’import de la subvenció a l’inici de l’obra, un 30% més quan l’obra estigui al 80% de l’execució i el 20% de la subvenció restant es cobraria al final dels treballs.

L’oficina de rehabilitació que gestiona Vimusa a Sabadell és fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Segons l’acord, l’Agència de l’Habitatge, dependent de la Generalitat, ha aportat 30.000 euros a l’Oficina Local de manera inicial, a més d’una subvenció a posteriori per cada habitatge que s’hagi rehabilitat de forma efectiva i on l’Oficina Local hagi fet tasques de suport i tramitació. 

Vimusa té una llarga trajectòria en aquest àmbit. L’any 2009 es va encarregar de la rehabilitació energètica del barri de Sant Julià. També ha dut a terme rehabilitacions a diversos edificis com el situat a la plaça Olímpia i d’altres ubicats als carrers de Florit i de Balaguer. Ara, l’empresa municipal està abordant la rehabilitació de dos blocs ubicats al passeig del Comerç i al carrer de Turina. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article