Els psicòlegs alerten de l'escassetat de professionals als CAP

Un 33% de les consultes en centres d'Atenció Primària estan relacionades amb problemes psicològics


El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), en un comunicat fet públic ahir, posa de relleu la necessitat d'implantar consultes psicològiques sobretot en Atenció Primària, per donar resposta a trastorns d'ansietat, estrès i depressió, que s'han incrementat amb la crisi econòmica.

Els psicòlegs  adverteixen de l'escassetat de professionals en el sistema públic i posen de manifest que la ràtio catalana no arriba als 4,5 psicòlegs clínics per cada 100.000 habitants, dada que col·loca a la comunitat autònoma molt lluny dels 18 de la ràtio europea i dels més de 50 de països com Alemanya i Noruega.

Així mateix, el COPC recorda que entre un 30 i un 33% de les consultes als CAP estan vinculades amb algun problema de tipus psicològic i adverteix que no tractar adequadament els trastorns mentals comporta pèrdues econòmiques derivades de baixes laborals continuades o de la prescripció excessiva de psicofàrmacs, que s'ha disparat des del 2007.

Segons un informe del Senat sobre recursos humans en el sistema sanitari (2010) hi ha una carència de fins a 7.200 psicòlegs clínics. Per millorar l'atenció sanitària dels ciutadans, el COPC recomana la incorporació progressiva d'aquests professionals en àmbits on hi ha més dèficit com en els centres d'Atenció primària, en unitats d'Oncologia i de Dolor i fins i tot en programes de trastorn mental sever.

Manca de places en les oposicions per psicòlegs (PIR)

Segons dades de l'OMS, el dèficit de tractament dels trastorns mentals als països occidentals se situa entre el 35% i el 50%, tal i com es va manifestar en la 65ena Assemblea Mundial de la Salut.

Els psicòlegs creuen que l'escassetat d'especialistes en Psicologia Clínica a Espanya té els seus orígens en la insuficiència de places del PIR (Psicòleg Intern Resident) que s'ofereixen cada any. Anualment se'n convoquen una mitjana de 130, fet que suposa una plaça per cada 30 persones que es presenten a l'examen per poder exercir de psicòleg clínic en un centre públic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article