Xkelet, una fèrula impresa en 3D que permet curar ossos trencats sense guix

L'invent sortirà al mercat a principis del 2017 i l'han ideat dos emprenedors catalans  


Ricardo Veiga, un barceloní de 48 anys, va patir un accident de moto ara fa quatre anys i es va trencar una cama. La va dur enguixada dos mesos. Aquest és l’origen de l’empresa Xkelet, una ‘start-up’ que va impulsar juntament amb Jordi Tura, un gironí de 35 anys, i que es dedica a produir una fèrula única al món.
 

Es tracta d’un objecte imprès en 3D que permet curar els ossos trencats, evitant els inconvenients del guix. L’invent s’ha batejat com Xkelet i està previst que surti al mercat els primers mesos del 2017. Llavors hi podran accedir només els pacients de mútues i hospitals privats.
 
El malalt no marxarà a casa amb la fèrula, sinó que haurà d’esperar uns dies fins que estigui apunt. Cada una es fa a mida. El metge podrà escanejar amb una aplicació de l'ipad la part afectada i enviar l'escaneig a producció. L'empresa que en farà la impressió és a Bèlgica i la fèrula arribarà a la consulta en un termini màxim de 72 hores. Aquesta espera, explica Tura, no perjudica el pacient ja que tan sols és de tres o quatre dies, un termini en què és habitual que els traumatòlegs apliquin una immobilització sobre la zona perjudicada.

Tura apunta que Xkelet evita els inconvenients del guix de tota la vida. "Amb el nostre producte et pots banyar sense problemes, la pell respira i només pesa 150 grams; a més, s'eviten possibles inflamacions a la part afectada", assegura. Tanmateix, el material que s’utilitza per l’elaboració és més flexible i dur que el guix. Això vol dir que és més resistent i difícil de trencar, ja que absorbeix més tots els impactes. A més, el color i les obertures de la fèrula podran personalitzar-se. 

Altres avantatges són que no es degrada com ho fa el guix i que es podrà dur per sota la roba sense problema. Està previst que surti al mercat a principi de l'any vinent. Els primers prototips s'han fet per al canell, però està previst que es puguin tractar fins al 80% de les lesions d'ossos més comunes, com els trencaments de dit gros, colzes, braços, cama sencera, genolls i turmells. L'invent ja ha rebut la certificació de la Unió Europea i el vistiplau de l' Agència Europea del Medicament.
 
 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article