Un 24% dels enquestats per Save the Children no ha pogut pagar el menjador escolar durant l’últim any

Vuit de cada deu catalans pensa que la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat pel futur Govern


La pobresa infantil i l’exclusió són un “problema important” per al 84% de les persones, segons una enquesta que l'ONG Save the Children ha fet amb motiu de les properes eleccions generals. A més, la població considera que no s’estan posant en marxa les mesures suficients i, de mitjana, els enquestats suspenen al Govern espanyol i a les comunitats autònomes amb un tres sobre deu.

L’enquesta s’ha realitzat a 1.887 persones  a nivell estatal, entre les quals s’inclouen 300 d’Andalusia, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana i País Basc. Alguns resultats inidiquen que durant l’últim any i com a conseqüència de la seva situació econòmica, un 23% dels enquestats a Catalunya ha reduït despeses en alimentació i un 52% en oci i temps lliure. A més, un 24% no ha pogut pagar el menjador escolar i un 13% l’atenció psicopedagògica o el reforç escolar quan els seus fills ho necessitaven.

La visita dels nens i nenes al dentista o a l’oculista s’ha convertit en quelcom impossible per un 24% i un 19% dels enquestats respectivament. Amb aquestes xifres a la mà, els resultats demostren que vuit de cada deu enquestats a Catalunya incideix en què la pobresa infantil ha de convertir-se en una prioritat per al futur executiu.

“Les dades no només mostren els nombrosos problemes econòmics que tenen les famílies per criar els seus fills i filles, també la poca prioritat que s’ha donat a la infància en l’agenda política. El nou Govern espanyol ha de comprometre’s a aprovar mesures concretes per lluitar de forma efectiva contra la pobresa infantil durant la següent legislatura. Recordem que la pobresa i l’exclusió afecten 2,2 milions de nens i nenes arreu de l’Estat”, assenyala Gabriela Jorquera, experta de Save the Children en pobresa infantil.

L’anàlisi de l’ONG també revela que la major part de la societat considera “imprescindible” la intervenció de l’Estat i/o de la seva comunitat autònoma per acabar amb la pobresa i que estaria disposada a pagar més impostos si la recaptació anés destinada directament a aconseguir una solució.

De totes les mesures preguntades a l’estudi, la gratuïtat dels llibres de text, una xarxa pública de llars d’infants de 0 a 3 anys i una atenció dental i visual gratuït són les millor valorades pels enquestats arreu de l’Estat. De prop segueixen les mesures com els serveis de suport a la conciliació, l’atenció psicològica gratuïta i augment de la prestació per fill a càrrec. Un 37,4% creu que aquesta ajuda hauria de ser més de 100 euros mensuals.

“Instem als diferents grups polítics que prenguin nota del que pensa la població i que en aquesta campanya electoral posin els problemes de la infància al centre del debat. Tal com advertim a l’informe El futur on volem créixer, si no es prenen mesures urgents, més d’una quart part dels nens i nenes arreu de l’Estat seran pobres el 2030. Com a societat, no podem permetre-ho”, incideix Jorquera.

Destinar el 2,4% del PIB a protegir la infància

Per afrontar la problemàtica que suposa la pobresa infantil a nivell de Catalunya, l’organització proposa, augmentar la inversió pública en protecció social per a la infància fins al 2,4% del PIB, és a dir, igualar-lo a la mitjana europea.

Un altra mesura que proposa Save the Children és millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), incrementant l’índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) congelat des del 2011. Eliminar la necessitat d’acreditar dos anys de residència a Catalunya, és una altra condició que s’hauria d’abolir, segons l’organització, ja que la considera “clarament discriminatòria per aquells infants i famílies que acaben d’arribar i que podrien estar fins a dos anys sense rebre cap tipus d’ajuda”.

Establir criteris clars i orientats a la conciliació familiar, perquè el fet de rebutjar una feina remunerada no exclogui les famílies del dret a percebre l’ajuda i ampliar la cobertura de pròtesis, audiòfons, ulleres, serveis psicològics i psicosocials per a nens i nenes fins els 18 anys, incloent el seu cost total en la cartera de serveis del sistema de salut, serien ues altres mesures que l’entitat considera imprescindibles d’aplicar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article