Barcelona guanya el primer judici sobre pobresa energètica

Endesa haurà de pagar 10.000 euros per haver tallat la llum a una família vulnerable


L’Ajuntament de Barcelona ha guanyat ara el primer judici contra la companyia elèctrica Endesa per tallar la llum a una família vulnerable de la ciutat. Endesa va actuar sense demanar, prèviament, als serveis socials l’informe que determina si la família es trobava en risc d’exclusió residencial, incomplint així la Llei 24/2015 de pobresa energètica.

El jutge considera que aquesta pràctica suposa una vulneració greu de la llei i per aquesta raó condemna l’empresa a pagar una multa de 10.001 euros.

L’origen del cas es remunta a més de dos anys enrere, i és que el tall elèctric es va produir el maig de l’any 2017. El jutge admet que la companyia va demanar el citat informe de vulnerabilitat, però deixa clar que ho va fer després que efectués el tall de subministrament i, per tant, va incomplir l’article 6.4 de la Llei 24/2015.

Aquest punt de la llei fixa que, per salvaguardar el principi de precaució, cal que quan una companyia faci un tall prèviament sol·liciti un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en risc d’exclusió residencial. No respectar aquest punt, segons la sentència, es pot considerar una vulneració greu del Codi de Consum de Catalunya, que precisament busca preservar les persones consumidores d’aquelles pràctiques que excloguin o limitin els seus drets.

Malgrat el recurs presentant per Endesa, el jutge explica en la sentència que l’article 6 de la Llei 24/2015 no ha estat en cap moment en dubte per part del govern de l’Estat o per part del Tribunal Constitucional, i afegeix que la companyia no pot al·legar indefensió durant el procediment perquè en tot moment va ser informada.

Les multes van dels 10.000 als 100.000 euros

L’import de 10.001 euros que fixa el jutge es basa precisament en l’import que recull el Codi de Consum, i que especifica que les infraccions greus poden ser sancionades amb multes que van dels 10.001 als 100.000 euros. A més a més, rebutja que aquesta pràctica pugui ser considerada lleu per diferents motius, entre ells que la companyia va actuar intencionadament i des d’una posició rellevant en el mercat elèctric.

En aquest cas, i tot i que l’Ajuntament havia imposat una multa de 30.000 euros, el jutge rebaixa l’import als 10.001 euros definitius perquè creu que es pot considerar un atenuant el fet que Endesa tornés a connectar pocs dies després del tall el subministrament elèctric de la llar afectada.

La multa confirmada ara pel jutge tanca el primer dels expedients sancionadors que actualment l’Ajuntament manté oberts per incompliment de la Llei 24/2015, uns procediments llargs i durant els quals les companyies subministradores tenen diverses oportunitats per presentar al·legacions.

Hores d’ara, deixant de banda el procediment esmentat, l’Ajuntament manté tancats a l’espera del cobrament o de noves sentències judicials 9 expedients més: tots ells per valor de 30.000. A més a més, té 19 expedients més incoats que encara no s’han resolt. L’empresa més afectada per aquests procediments és Endesa, seguida de Naturgy.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article