Investigadors de Sant Pau i de l'Hospital del Mar descobreixen com predir infarts de cor amb anys d'antelació

Els científics han comprovat que la presència d'un biomarcador concret a la sang multiplica les opcions de tenir una malaltia del cor


Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a Espanya. A més, s'estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Ara però, investigadors de l’Hospital de Sant Pau i de l’Hospital del Mar acaben de descobrir de quina manera es podrien reduir aquestes xifres i prevenir malalties cardiovasculars greus.

En concret, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Sant Pau junt amb científics de l’Institut Hospital del Mar Investigacions Mèdiques (IMIM) acaben de fer pública la trobada d’un biomarcador en la sang, el sLRP1, que pot predir “amb molta antelació”, el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, fins i tot en persones que no presenten cap patologia o símptoma previ.

Aquest biomarcador sanguini juga un important paper en l’inici i en la progressió de l’aterosclerosi, el mecanisme que explica les malalties més greus del cor, segons indica el comunicat que han fet públic els centres mèdics. El sLRP1, conclouen, és un biomarcador que juga un “important paper” en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor.

L'estudi ha estat publicat recentment a la revista Atherosclerosis, i liderat per Vicenta Llorente Cortés i David de Gonzalo de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l’IIBB-CSIC, respectivament, i Roberto Elosua i Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

De fet, segons indiquen els investigadors, estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que el sLRP1 s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosi, amb un major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica Gonzalo, un dels professionals que ha liderat la investigació.

En afegit, la Dra. Llorente Cortés, apunta que “aquest descobriment confirma la rellevància i aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular en persones que actualment no presenten cap símptoma”.

D’altra banda, Elosua indica que “per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%”. A més, com assenyala Marrugat, “aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. Pel que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat”.

L'estudi s'ha realitzat en el marc de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article