Confirmat el segon cas de coronavirus a Catalunya, un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia

Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o 12 dies i intenta evitar els casos comunitaris


Salut ha confirmat aquest dimecres el segon cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d'un noi de 22 anys de l'àrea de Barcelona que ha estat a la zona de Milà entre el 22 i el 25 de febrer. Ell mateix es va presentar dimarts, el mateix dia d’arribada a Catalunya, a l’Hospital Clínic amb símptomes lleus: mal de coll i 37,5 graus de temperatura. Igual que amb la primera pacient, s'estan localitzant tots els contactes per fer-ne vigilància activa. A més, els vuit casos sospitosos que la conselleria estava analitzant al territori han donat negatiu. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que “no hi ha transmissió local o comunitària” del virus, que actualment és importat.

El primer cas es va confirmar aquest dimarts. Es tracta d’una dona italiana de 36 anys que havia viatjat recentment al nord d'Itàlia. Està ingressada a l’Hospital Clínic i, en paraules de Guix, “evoluciona perfectament bé”. La dona va estar entre els dies 12 i 22 de febrer a la zona de Milan. Paral·lelament, s’han identificat tots els contactes, totes persones sanes, i se’ls ha demanat fer aïllament domiciliari. En aquests moments, hi ha 33 persones en aïllament, entre família i amics.

Aquest segon cas incrementa el nombre de persones diagnosticades a tot l’Estat a 12: els dos casos confirmats a Catalunya; cinc a les Illes Canàries, un que va ser donat d’alta fa setmanes i quatre més que estan en observació a Tenerife; un cas a Illes Balears que va ser donat d’alta fa dies; un a Castelló; dos casos més a Madrid; i un darrer confirmat a Sevilla.

El Departament de Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o 12 dies, però el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha indicat que això no els preocupa, de moment. “Estaríem alarmats si tinguéssim casos comunitaris, però res ens fa pensar que això hagi de ser així”, ha afegit.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat que a França i a Alemanya es van importar casos i es van produir petits brots per transmissió comunitària, però finalment la situació es va poder controlar, no com en el cas d'Itàlia. Tant les autoritats sanitàries com els professionals de la salut recomanen trucar al 061 en cas de sospita de coronavirus i, si la simptomatologia no és greu, no anar a urgències ni a centres d'atenció primària per evitar transmissions internes del nou coronavirus.

“Situacions controlades”

Pels vuit casos coneguts en les darreres hores, el ministeri de Sanitat es planteja canviar de baix a moderat el risc de transmissió local del coronavirus. Així ho ha explicat el director del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha volgut llençar un missatge de calma després de la reunió del comitè d'avaluació.

Simón ha remarcat que es tracta de “situacions controlades”, però ha admès que l'aparició de nous casos, juntament amb els intercanvis que hi ha amb les zones afectades d'Itàlia, poden “augmentar el risc de transmissió”. Malgrat això, ha dit que, tot i que en alguns punts el risc pot ser més elevat, a nivell “global” és “baix”. Amb tot, ha recordat que a hores d’ara tots els casos són “importats”.

Símptomes lleus en la majoria dels casos

A partir de les dades dels primers 17.000 pacients diagnosticats, els experts han donat un missatge de tranquil·litat, perquè en un 82% dels casos els símptomes són lleus, en un 15% són greus i en un 3% són crítics. Es calcula que la taxa de mortalitat se situaria només en el 2,5%, en casos on hi ha patologies associades i en col·lectius de risc.

El Covid-19 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. S’ha detectat per primer cop a la ciutat xinesa de Wuhan aquest desembre del 2019. Els experts han explicat que es transmet per via respiratòria a través de petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar o a través d’objectes que hi estiguin contaminats. El període d’incubació és d’entre dos i 14 dies, tot i que els científics asseguren que pot ser inclús més llarg.

Els símptomes són com els d’una grip lleu: tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. Tanmateix, en els casos més greus, pot desencadenar en pneumònia, dificultat important per respirar o insuficiència renal. De moment, encara no hi ha cap tractament específic per tractar-lo, però sí que hi ha molts tractaments per controlar-lo.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article