La gestió de la pandèmia posa en qüestió el model d’atenció a la gent gran i obliga a Salut a assumir-ne la gestió

La directora assistencial d’Atenció Primària liderarà a partir d’ara les actuacions en els centres geriàtrics


El mateix president de la Generalitat Quim Torra va admetre errors en la gestió de la crisi provocada per la Covid-19 a les residències de gent gran. I, una setmana més tard, també ho ha hagut de reconèixer el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. La gestió de la pandèmia ha posat en qüestió el model d’atenció a la gent gran per part del Govern i ha obligat al Departament de Salut a assumir una gestió que fins ara requeia en la conselleria que lidera el Homrani. Així ho han confirmat aquest dimecres tant la consellera Alba Vergés com el conseller. 

Així, la directora assistencial d’Atenció Primària, Yolanda Lejardi, es farà càrrec a partir d’ara d’aquesta gestió, mentre que la Direcció General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat passarà a formar part de Salut. “Com que som conscients que ara mateix ha de prevaldre el criteri sanitari entorn als nostres avis, hem decidit que lideri el Departament de Salut l’atenció als centres residencials”, ha explicat El Homrani.

De fet, l’últim balanç de la situació a les residències posa en evidència una situació de desatenció. Ara per ara, segons les xifres d’Afers Socials, 1.123 persones usuàries dels centres geriàtrics han mort. A més, 1.906 persones que viuen a residències de gent gran tenen diagnòstic de coronavirus, 448 residents estan hospitalitzades i hi ha 239 centres amb persones diagnosticades de la Covid-19.

A més, el conseller ha admès que aquestes dades no retraten la situació “al 100%”, sinó que es fa en base a la informació que van aportant les residències. I confirma que un 20% encara no ha aportat les dades al Departament. Algunes, ha dit, “no les reporten” i, per això, creu que serà “complicat” saber quina és la situació global “fins que no superi la situació”.

Les queixes de les residències geriàtriques s’acumulen en un sector altament externalitzat i privatitzat. Així, el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones (CEAPs), el màxim referent estatal de les empreses i entitats que gestionen residències de gent gran, va reclamar aquesta setmana a les administracions que prenguin el “control sanitari” de les residències i les ha acusat d'haver “discriminat” a la gent gran en fer trasllats hospitalaris.

També la presidenta del CEAPs i de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, en un manifest llegit en roda de premsa virtual, ha exigit que es tracti els ancians com a “ciutadans en plenitud de drets”. Pascual ha denunciat la manca de material de protecció i proves per detectar el coronavirus, així com la manca de resposta per part de les autoritats. Per això, ha dit que cal que el personal sanitari “entri” a les residències, analitzi la situació i es prenguin mesures “reals, valentes i decidides”.

“És una crisi sanitària, no social”, ha declarat. De fet, aquest mateix dimecres la patronal s’ha reunit amb Quim Torra i el conseller Chakir el Homrani per debatre de quina manera substituir els professionals afectats per la Covid-19 que no poden atendre les persones ususàries i com s’ha de fer la gestió dels materials de protecció que han d’anar a les residències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article