Només el 5,9% dels catalans ha generat anticossos del coronavirus, segons l’estudi de seroprevalença

A la demarcació de Barcelona la prevalença és del 7,1%, del 2,5% a Girona, del 3,7% a Lleida i de l’1,6% a Tarragona


Un 5,9% dels catalans i un 5% de tot l’estat han generat anticossos del coronavirus. Segons els primers resultats de l’estudi de seroprevalença, un 7,1% de la població de la demarcació de Barcelona, un 2,5% de la de Girona, un 3,7 de la de Lleida i un 1,6 de la de Tarragona presenten anticossos contra la malaltia. L’estudi constata la prevalença d’anticossos és similar entre homes i dones i menor en nadons, nens i joves.

També que com més simptomatologia més gran és la prevalença i que, en els casos de pèrdua de l’olfacte, el percentatge s’eleva fins al 43%. La investigació també constata que un 26% dels positius són asimptomàtics i un 87% dels participants que han donat positiu en proves PCR tenen anticossos. Amb les dades sobre la taula, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, afirma que l’estudi constata que “no hi ha immunitat de grup” i que el pla de transició de manera asimètrica és l’adequat.

El document posa llum i dades als tests ràpids que s’han fet a 60.983 persones, fruit d’una mostra representativa de població de tot el territori. En concret, a la demarcació de Barcelona la prevalença és del 7,1%, del 2,5% a Girona, del 3,7% a Lleida i de l’1,6% a Tarragona. Per comunitats autònomes, les xifres varien. Així, Ceuta, Murcia, Melilla, Astúries i les Canàries presenten unes prevalences inferiors al 2% mentre que Castella-la Manxa o Madrid superen el 10%.

La investigació, iniciada el 27 d’abril, mostra una immunitat similar en homes i dones, però més baixa en nadons i nens. En infants de fins a un any, se situa en l’1,1%, mentre que en els de fins a cinc anys, del 2,2%; i en els de fins a nou anys, del 3%. També detalla que el 87% dels participants a qui s’ha fet una prova PCR amb resultat positiu presenten anticossos i que un 26% dels positius són asimptomàtics. D’altra banda, l’estudi conclou que les persones que presenten entre tres i cinc símptomes de la malaltia tenen una prevalença del 8%, els que en tenen més de cinc, un 14,7%; i que en aquells que han perdut l’olfacte, el percentatge s’eleva fins al 43%.

Els casos sospitosos

El document també fa una anàlisi provincial dels casos sospitosos amb tres o més símptomes o presència d’anòsmia (pèrdua de l’olfacte). En aquests casos, el percentatge de prevalença s’eleva al voltant del 20%. En el cas de Catalunya, un 12% a Girona, un 18,7% a Barcelona, un 14,6% a Tarragona i un 12,4 a Lleida. La Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa i Castella i Lleó també presenten percentatges del voltant del 19%.

“No hi ha immunitat de grup”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que el resultats confirmen el que preveien: “No hi ha immunitat de grup”. També ha dit que serviran per continuar afrontant la fase de desescalada, però no preveuen fer-hi variacions, perquè considera que constata que la decisió de fer-la de manera asimètrica era encertada. En aquest sentit, ha dit que amb les dades en mà és “més important que mai la responsabilitat individual”.

Una fotografia de la situació

La finalitat de l’estudi, dissenyat pel ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carlos III en col·laboració amb l’INE i les CCAA, és estimar el percentatge de població que ha desenvolupat anticossos del coronavirus. La informació obtinguda tindrà un paper rellevant en la presa de decisions en la lluita contra la Covid-19. Aquesta és la primera de les tres onades previstes fins a finals de juny de l’estudi, que rep el nom d’ENECovid19.

En aquesta primera etapa, amb una participació de prop del 75% de les persones contactades, s’han pres mostres de 60.983 persones, tot i que la previsió és arribar a entre 60.000 i 90.000 persones, d’aquí a unes sis setmanes. Hi han participat més de 1.400 centres de salut. L’estudi d’immunitat va començar el 27 d’abril després de seleccionar 35.000 llars espanyoles amb l’objectiu que la mostra tingués participants de totes les edats i localitzacions geogràfiques.

Als participants, que hi col·laboren de manera voluntària, se’ls fa un breu qüestionari i un test ràpid per determinar anticossos en sang a través d’una punxada al dit. Per assegurar la fiabilitat dels resultats, s’obtenen de manera addicional mostres de sang per venopunsió d’aquells que han donat el seu consentiments. Les proves es realitzen a la pròpia llar o en un centre de salut.

Els resultats preliminars que s’han presentat, però, no inclouen la informació d’aquestes segones analítiques, que mesuren els anticossos a través d’un immunoassaig, perquè no es tenen els resultats de totes les autonomies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article