Entitats de persones amb discapacitat exigeixen poder seguir travessant les vies en estacions no adaptades

Asseguren que s’ha fet “una lectura parcial” de la llei sense tenir en compte “la realitat quotidiana” dels usuaris


Entitats de promoció del transport públic i de persones amb discapacitat exigeixen a Renfe i Adif poder seguir utilitzant els passos de cautxú que travessen les vies d'estacions no adaptades com les de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i Mollet-Sant Fost. Critiquen que la prohibició de travessar aquests pas de vianants, que ha entrat en vigor aquest mes de març, s'ha decidit sense un diàleg previ amb les entitats implicades ni els ajuntaments.

A més, lamenten que la mesura s'ha pres fent “una lectura parcial” del Reial Decret 929/2020 del 27 d'octubre sobre seguretat operacional i interoperabilitat ferroviàries, i sense tenir en compte “els drets i les realitats quotidianes de les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda ni els de molts altres usuaris del servei”.

En un comunicat, recorden que el Reial Decret, en un dels seus articles, deixa clar que només s'eliminaran els passos entre andanes en aquelles estacions “on no siguin necessaris” i que, en aquelles on sigui imprescindible mantenir-los, “hauran de ser compatibles amb la seguretat dels usuaris i de la circulació de trens”.

En aquest sentit, les entitats alerten que l’aplicació errònia d'aquesta llei podria fer que s’inhabilitessin tots els passos de cautxú d’estacions que actualment no compten amb cap itinerari ni accessible ni practicable (és a dir, que no siguin escales) per creuar les vies, i que per tant, s'impediria que moltes persones poguessin seguint fent ús del servei.

Així mateix, les entitats demanen que aquests passos es mantinguin encara que l’estació compti amb ascensors perquè consideren que en cas d’emergència o avaria són imprescindibles per poder continuar fent ús del servei de manera provisional o poder sortir de l’estació amb autonomia sense haver de trucar als serveis d’emergències.

La petició ha estat impulsada per l’Associació per la Promoció del Transport Públic, la Federació ECOM de persones amb discapacitat física i orgànica, i l'entitat de vianants Catalunya Camina.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article