Cervera es compromet a passar de 200 a 1.000 milions d’euros el pressupost d’habitatge el 2022

Drets Socials aposta per flexibilitzar i personalitzar les solucions residencials per a persones grans i dependents


La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s'ha compromès aquest passat divendres a quintuplicar en un any el pressupost de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, passant dels 200 milions d'euros actuals als 1.000 milions el 2022.

Així, es volen aconseguir un mínim 5.000 nous pisos de lloguer social, 3.000 dels quals de la Sareb. A més, en els propers tres anys es pretenen gestionar 547 milions d'euros procedents dels fons europeus Next Generation per rehabilitar habitatges i 160 milions més per a obra nova de lloguer social. Cervera ha dit que les polítiques d'habitatge les dissenyarà el seu departament, tot i que les obres no les acabi fent Drets Socials.

Així, el nou departament que lidera Cervera vol impulsar un nou Pacte Nacional per l'Habitatge per consolidar l'habitatge com un dret subjectiu que s'haurà de garantir si el ciutadà compleix els requisits establerts i que no depengui de la disponibilitat pressupostària. Tot i així, Cervera ha lamentat que el dèficit fiscal català i el deute del govern espanyol amb la Generalitat dificulten l'augment de pressupost.

La consellera ho ha dit en la seva primera compareixença a la comissió de drets socials del Parlament, on també ha posat l'accent en la personalització i flexibilització de les solucions residencials per a les persones grans, dependents i amb problemes de salut mental i addiccions. En aquest sentit ha recordat que la gestió de les residències de gent gran ha tornat al seu departament, després que passessin a Salut a causa de la pandèmia. Per millorar l'atenció i la coordinació sanitària als residents es crearà, per llei, una agència integral social i sanitària, que dependrà de Drets Socials i Salut. Ha admès una llista d'espera de 16.259 persones, però 7.268 han renunciat a una plaça pública.

Segons la consellera, els drets socials han de ser universals i tota la població ha de tenir al llarg de tot el seu cicle vital un professional dels serveis socials de referència.

Cervera també vol culminar el pacte nacional pels drets de les persones amb discapacitat i augmentar el pressupost destinat a la renda garantida de ciutadania. L'oposició li ha demanat que no es legisli tant i en canvi sí que es compleixin els compromisos, pactes i pressupostos. La diputada de la CUP Dolors Sabater ha demanat que les ajudes socials no es perdin en un mar de burocràcia i que s'implanti una renda bàsica universal.

Cervera ha explicat que no hi ha llistes d'espera per aconseguir la Renda Garantida de Ciutadania, que es tramita en uns dos mesos, i que cobren uns 52.00 catalans i se'n beneficien 160.000 persones en total, amb un pressupost de 430 milions d'euros. En canvi, l'Ingrés Mínim Vital, gestionat pel Govern espanyol, només el cobren 11.244 persones, amb tràmits que van dels 6 als 8 mesos. També ha criticat el Govern espanyol pel fet de només aportar un 14% del pressupost per a dependència, mentre que la Generalitat aporta 1.400 milions. Tal com ha apuntat la consellera, el 2019 el Govern espanyol havia acumulat un deute de 3.600 milions d'euros en dependència amb Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article