ECAS demana garantir l’encaix entre l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania

El diàleg Estat-Generalitat hauria de servir per millorar la coordinació en la gestió d’aquests ajuts i afavorir el seu funcionament perquè arribi a tota la població en situació de pobresa, segons les entitats


Les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) demanen a l'Estat espanyol i al nou Govern de la Generalitat que desencallin els obstacles per garantir el bon funcionament de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i la Renda Garantida de Ciutadania. Segons les entitats, el col·lapse administratiu i la ineficaç coordinació entre administracions no ha permès que aquestes prestacions arribin a tota la població que hauria d'arribar.

Des d'ECAS assenyalen que la primera trobada bilateral entre l'Estat i el Govern hauria de servir per “deixar de banda les picabaralles partidistes i competencials i posar al centre les necessitats de la població més vulnerable”.

En aquest sentit, asseguren que l'harmonització de l'Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania hauria de ser una prioritat, ja que, fins al moment, “cap de les dues dona resposta a totes les persones que les necessiten”, ja que la ineficaç coordinació entre administracions impedeix la seva correcta complementarietat i l'agilitat en la gestió.

Segons ECAS, el primer any d'implementació de l'Ingrés Mínim Vital “ha estat marcat pel col·lapse administratiu, les traves burocràtiques agreujades per la bretxa digital i el baixíssim grau de cobertura assolit”. Menys d'un terç de les llars en situació de pobresa severa a Espanya han rebut la prestació, assenyalen.

“La complexitat en l'acreditació dels requisits i la confusió pel que fa a la compatibilitat amb les rendes mínimes autonòmiques són dos dels principals obstacles perquè tothom que hi té dret rebi la prestació”, apunten les entitats.

Per altra banda, ECAS recorda que el 26,3% de la població es troba en risc de pobresa o exclusió a Catalunya i que amb quatre anys de desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania encara no s'han garantit uns ingressos mínims a totes les persones o famílies en situació de pobresa.

És per aquest motiu que les entitats d'acció social demanen acabar d'una vegada amb “les discrepàncies entre els governs espanyol i català en l'enfocament a l'hora d'harmonitzar els ajuts” i reclamen responsabilitat i coherència a l'hora de “prioritzar les polítiques socials i la lluita contra les desigualtats per no deixar ningú enrere”.

La vista posada en la Renda Bàsica Universal

Les entitats d'acció social subratllen que, tot i que la tramitació de la llei d'Ingrés Mínim Vital al Congrés dels Diputats ha de servir per millorar-ne la cobertura i el desplegament, el futur reglament hauria d'aclarir el paper de tots els actors implicats i permetre avançar cap a una finestreta única en la gestió i el pagament de la prestació.

ECAS afirma que continuaran exigint i treballant per a la millora de l'Ingrés Mínim Vital i de la Renda Garantida de Ciutadania, però amb la vista posada en la Renda Bàsica Universal “com a instrument per afrontar el repte de la garantia d'ingressos en clau de justícia i drets socials”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article