Denuncien “discriminació, violència i xenofòbia” a la frontera d’Ucraïna

L’Organització Internacional per la Migració denuncia que es discrimina persones de tercers països que fugen de la guerra


L'Organització Internacional per la Migració (IOM) assegura que han rebut denúncies de discriminació a persones de tercers països que estan fugint d'Ucraïna. En un comunicat, el seu director general, António Vitorino, s'ha mostrat alarmat pels informes “creïbles i verificats” de “discriminació, violència i xenofòbia” registrats.

“Els estats veïns han de garantir que tots aquells que fugen d'Ucraïna tinguin accés sense obstacles al territori, independentment de l'estatus i d'acord amb el Dret Internacional Humanitari”, apunta. Per això, reclama que es doni protecció i assistència immediata de manera “no discriminatòria i culturalment adequada”, i demana als països de la UE que adoptin la Directiva de protecció temporal per a tot refugiat.

De fet, segons detalla l'IOM, la Comissió Europea ja ha fet la proposta d'activar aquesta directiva per ajudar les persones que fugen del país en plena invasió russa. En aquesta línia, Vitorino assegura que l'IOM està compromesa i disposada a ajudar els seus estats membres i socis per garantir una resposta inclusiva a les necessitats humanitàries i a la crisi a Ucraïna, d'acord amb les pràctiques reconegudes internacionalment que recullen les Directrius per protegir els migrants als països que viuen un conflicte o un desastre natural.

Testimonis a les xarxes

De fet, durant els últims dies, diversos periodistes desplaçats a Ucraïna per cobrir la invasió russa han denunciat a través de les xarxes socials la discriminació i racisme sistèmic que s’està vivint a les fronteres. I és que, segons nombrosos testimonis, es prioritza la sortida de persones blanques. 

Stephanie Hegarty, corresponsal de la BBC a la frontera entre Ucraïna i Polònia, assegura que testimonis de primera mà li fan arribar situacions discriminatòries amb què s’han trobat, com que se’ls nega l’entrada als trens i se’ls reté a les fronteres. Així mateix ho corrobora l’activista especialitzat en migracions i fronteres des de la ciutat ucraïnesa de Lviv, Ruben Wagensberg, que afirma que ha vist en directe com “els pocs negres que travessen la frontera són retornats o detinguts per part de la policia polonesa”. 

També ho denuncia el periodista Malcom Ohanwe, que afirma que fonts del Ministeri d'Assumptes Exteriors i Integració Regional de Ghana que es troben a la frontera entre Ucraïna i Polònia li han confirmat que els oficials ucraïnesos discriminen els refugiats negres. De fet, la Unió Africana va emetre un comunicat dilluns en què titlla d’“inacceptable” i “racista” el tractament que estan denunciant molts africans, i avisa que va en contra la legislació internacional. 

Dues cues, ambdues molt lentes

Per altra banda, el periodista Hibai Arbide explica en un fil de Twitter que “no és veritat que la policia estigui impedint a les persones negres passar la frontera”, sinó que, “com a qualsevol frontera del món”, hi ha dues cues: una per a les persones amb passaport ucraïnà, i una altra per la resta. Ambdues van “lentíssimes”. Es tracta de cues quilomètriques, de manera que aquelles que estan a la cua no veuen què està passant a la frontera. Els rumors, però, s’estenen ràpid, i la gent té por que tanquin la frontera.

Arbide insisteix que és “perillós” dir que no estan deixant passar a persones negres, perquè encara en queden moltes dins d’Ucraïna i, si els arriba aquesta informació, no sabran si anar a la frontera. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article