Milers de persones omplen els carrers en el primer Dia Internacional dels Treballadors postpandèmia

Els sindicats lamenten la pèrdua de poder adquisitiu “alarmant” dels treballadors i reclamen apujar els sous


Milers de treballadors es manifesten a la Via Laietana durant el Dia Internacional dels Treballadors, convocats pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT. La marxa, la primera jornada de mobilització "normal" després de dos anys a mig gas per la Covid-19, ha aplegat 2.200 sindicalistes segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons l'organització. Sota el lema, “La solució: augmentar salaris, contenir preus, posar fi a les desigualtats”, els sindicalistes han avisat que en un context marcat per l'alça de preus i la guerra a Ucraïna és necessari apujar els sous “per evitar tornar a una recessió”.

“Les condicions de la gent treballadora són millors que les de l'any anterior”, ha assegurat el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, que ha afirmat que el canvi del marc laboral ha permès un creixement del 80% de la contractació indefinida a Catalunya, sobretot en el cas dels menors de 30 anys. “La precarietat i la temporalitat és cosa del passat”, ha coincidit, al seu torn, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Per reivindicar el “canvi de cultura” amb la reforma laboral, els grups de joves de CCOO i UGT han trencat contractes temporals davant la seu de Foment del Treball i han recordat que l'organització empresarial catalana es va oposar, d'inici, al canvi de marc del treball que va impulsar el govern espanyol.

D'altra banda, els sindicats han criticat la posició “enrocada” de la patronal davant la “barra lliure de pujada de preus” actual. Per això, han advertit que si no s'incrementen els salaris les tensions es traslladaran a les taules de negociació de convenis i hi haurà conflictes laborals.

Un dels mecanismes pel qual aposten els sindicalistes són les clàusules de revisió de sou que garanteixin “la capacitat de consum, acompanyar la recuperació econòmica i evitar entrar en una espiral recessiva”, ha dit Pacheco.

Adaptar els salaris a la inflació

Per això, els líders sindicals han reiterat a la patronal que cal adaptar els salaris a la inflació i han criticat que s'hi continuï negant. En aquest sentit, han afirmat que de la mateixa manera que es marquen els tipus d'interès, la Unió Europea “ha de marcar els topalls màxims de preus de l'energia o de carburants”. Una altra mesura que podria canviar la situació actual és la indexació per lleis dels salaris a l'IPC.

Alhora, han reclamat al Govern que creï ajudes directes de 300 euros per les persones que cobren menys que el salari mínim interprofessional (SMI), és a dir, de 1.000 euros. A més, han exigit a la Generalitat que incrementi l'índex de suficiència de Catalunya. “El 27% dels catalans estan sota el risc de la pobresa. Aquesta gent se'ls fa impossible pagar els preus actuals”, ha dit Pacheco.

D'altra banda, els sindicats han volgut reafirmar els fruits de les taules de diàleg social durant el 2021 en les manifestacions d'aquest diumenge. Segons CCOO i UGT, la jornada també ha de servir per celebrar la millora de condicions laborals que recull la reforma laboral, que pot "deixar fora la precarietat del mercat laboral", i la importància de pactes com el de pensions o el Salari Mínim Interprofessional. En concret, els líders sindicals han insistit en la reducció dels contractes temporals que ja s'està notant en les últimes dades d'atur.

Les organitzacions en defensa dels treballadors han celebrat poder manifestar-se “amb normalitat” aquest primer de maig, després de dos anys amb mobilitzacions aigualides, amb concentracions virtuals el 2020 o estàtiques amb distància de seguretat i mascaretes el 2021.

La manifestació de CCOO i UGT a Barcelona pel Primer de Maig ha començat a les 11.30 hores a la plaça Urquinaona i ha comptat amb la presència de diversos representants polítics com l'exconseller i diputat d'ERC, Chakir El Homrani, el portaveu del grup d'Unides Podem, Jaume Asens, o el líder del PSC, Salvador Illa. Durant la marxa, els sindicats han homenatjat els morts a la feina, que han superat els 80 durant el 2021, amb una actuació d'El Cant dels Ocells davant l'estàtua de Francesc Cambó.

La mobilització de CCOO i UGT s'ha repetit en altres poblacions com Tarragona, Lleida, Girona, Igualada, Terrassa i Tortosa.

El sindicalisme alternatiu surt al carrer

Per altra banda, més de 1.000 persones convocades per la Taula Sindical de Catalunya —formada per IAC, CGT, COS, CNT, SO i COBAS— han sortit al carrer per erigir-se en “alternativa” als sindicats majoritaris, CCOO i UGT, a qui han acusat de “trair” la classe obrera. Els líders dels sindicats han denunciat “l'estafa” de la reforma laboral i “l'operació de màrqueting” per defensar-la i han assegurat que la realitat és que les persones que van a treballar “cada vegada són més pobres”. D'altra banda, han afirmat que la pèrdua de poder adquisitiu és “alarmant”, ja que “en l'últim any i dos mesos hem perdut el 16% del salari”, ha assegurat el secretari general de la CGT a Catalunya, Ermengol Gassiot.

“Els contractes indefinits són molt més fàcil de rescindir, s'ha facilitat l'acomiadament”, ha dit Gassiot, que ha afirmat que “s'ha canviat el nom del contracte temporal, ara és un indefinit amb el qual poden fer-nos una puntada i acomiadar-nos fàcilment”, ha afegit.

En la mateixa línia, el portaveu de la IAC, David Caño, ha indicat que “acomiadar un treballador és igual de fàcil que abans d'aquesta reforma laboral” i que en lloc de mirar quants contractes indefinits es fan, cal mirar la durada de les feines. “Estan fent una operació de màrqueting, donant càlculs generals, però a l'hora de la veritat hem de mirar quant duraran aquests contractes indefinits”, ha subratllat.

De la mateixa manera, Daniel Marcos, secretari d'Acció Sindical de la COS ha assegurat que després de “l'atac” que representa la reforma laboral, “és l'any en què la classe treballadora ha de tornar a sortir als carrers i reivindicar els drets”. Un altre dels pactes firmats pels sindicats majoritaris que han criticat és l'acord de pensions, que ha comportat la “pèrdua d'un 3%” de poder adquisitiu, segons el coordinador de COBAS, Josep Bel.

En aquest sentit, han reivindicat la força del sindicalisme “combatiu” i “alternatiu” que, segons la CGT, és el responsable del 80% de les vagues a Catalunya. “L'única forma de combatre l'amenaça del capitalisme és amb el sindicalisme combatiu i els moviments socials”, ha dit el secretari general de Solidaritat Obrera, Imanol Fernández.

En el transcurs de la manifestació, que ha començat al parc de les Tres Xemeneies i s'ha dirigit a la Via Laietana, hi ha hagut crítiques constants als sindicats majoritaris i a la patronal i un breu moment de tensió davant la seu d'UGT, a la rambla del Raval.

Durant la manifestació s’han pogut escoltar càntics i proclames contra la reforma laboral, els sindicats majoritaris, la policia, la llei d'estrangeria i la monarquia. També s'ha clamat per la nacionalització d'alguns serveis bàsics com la llum, l'aigua o el gas i en favor dels serveis públics de salut, educació i serveis socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article