Barcelona signa el primer acord per cuidar la salut mental a la feina

El consistori lliura el Premi de Salut Laboral Ignasi Fina al grup Bon Preu


L'Ajuntament de Barcelona, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment del Treball i PIMEC han presentat aquest dilluns el primer acord de la capital catalana per cuidar la salut mental a la feina. Els signants del pacte assumeixen deu compromisos, promoguts pel Consell Assessor de Salut Laboral, per millorar les condicions de feina i per promoure que les empreses coneguin i difonguin els recursos de la ciutat entorn de la salut mental o sensibilitzin les plantilles sobre el benestar emocional. I és que el consistori calcula que un 15% de la població pateix o patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la vida i recorda que molts dels determinants socials que hi poden influir “tenen a veure” amb l'àmbit laboral.

El decàleg, que s'ha presentat en un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i del primer tinent d'Alcaldia, Jaume Collboni, també inclou formació sobre recursos per afrontar problemes de salut, foment de la integració laboral de les persones amb trastorns mentals, minimització dels factors de risc psicosocial a la feina o implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals.

Alhora, el pacte preveu combatre l'assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional, introduir a l'empresa eines de detecció i prevenció de possibles trastorns de salut mental o promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.

A banda d'aquest acord, el consistori també es compromet a mesures específiques com ara impulsar una campanya de ciutat en favor de la sensibilització, configurar un banc de recursos d'experiències i bones pràctiques o facilitar a les empreses i organitzacions de la ciutat orientacions i recursos per a la inserció laboral de persones amb trastorn mental, entre d'altres.

La iniciativa, oberta a l'adhesió de les empreses i organitzacions de la ciutat, s'emmarca en el Pla de Salut Mental 2016-2022 de la ciutat i dona continuïtat als dos Plans de Xoc en Salut Mental elaborats pel consistori en el context de la irrupció de la Covid-19.

Premi al grup Bon Preu

D'altra banda, la presentació del pacte ha coincidit amb el lliurament del catorzè Premi de Salut Laboral Ignasi Fina, que ha recaigut sobre el Departament de Persones del Grup Bon Preu pel projecte ‘Protecció de les Persones i Garantia del servei’. També s'han volgut reconèixer les candidatures finalistes, el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona amb el projecte ‘Covid persistent en sanitaris: abordatge integral des del Servei de Salut Laboral’, i Suara Serveis amb el projecte ‘Som Benestar’.

El Premi de Salut Laboral Ignasi Fina té com a objectiu principal contribuir a reconèixer i fer visibles les millors experiències d'actuació en la prevenció de riscos i en la promoció de la salut en l'àmbit laboral a Barcelona. Aquest any es valoraven de manera rellevant les accions per adaptar l'entorn laboral a la situació generada per la Covid-19.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article