Impuls definitiu a l’Estratègia Barnahus per abordar integralment l’atenció als infants abusats sexualment

Hi ha una unitat en marxa, dues projectades i deu més en previsió


El Consell Executiu, a proposta del Departament de Drets Socials, ha donat llum verda a l'anomenada Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya.

L’estratègia té l’origen en la unitat del mateix nom que es va posar en marxa, de manera pionera, a Tarragona fa dos anys. La Barnahus –Casa dels Infants, en islandès– té l’aspecte d’una llar perquè les víctimes i les seves famílies hi reconeguin un espai amigable. Hi són ateses per un equip pluridisciplinari i especialitzat, que treballa en el tractament i recuperació de les víctimes seguint les pautes de la Xarxa Promise.

El bon funcionament d’aquest servei, que ha atès 451 casos des del seu inici, ha empès el Govern a estendre’n el model. Ja s’han presentat els projectes de Lleida i Manresa, i en els pròxims anys se n’obriran 13, almenys un per vegueria. Dels 451 casos atesos, en 374 les víctimes han estat dones i 77 homes, i 279 són nens i nenes nascuts el 2009 o abans. 231 casos estan judicialitzats, 151 pendents de judicialitzar i 69 tancats i sense judicialitzar.

Aquesta ampliació d’actuacions, que dona resposta a aquest Acord de Govern sobre l’estratègia Barnahus, implica el Departament de Drets Socials, que n’assumeix el lideratge, i també Interior, Justícia, Educació, Salut i Igualtat i Feminismes. L’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya també inclou la creació d’una comissió de seguiment formada pels departaments esmentats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article