La Taula del Tercer Sector reclama estabilitat política per poder desplegar els pressupostos

Entre les millores socials dels nous pressupostos, destaca l’increment d’un 8% del barem que dona accés a les prestacions socials


La Taula d’entitats del Tercer Sector Social celebra que s’hagi arribat a un acord per als nous pressupostos del 2023. Les entitats socials argumenten que el país i la ciutadania, sobretot la que es troba en una situació de vulnerabilitat, necessitava que s’arribés a un acord per portar endavant uns pressupostos que seran “més expansius en l’àmbit social i que s’ajusten més a la realitat socioeconòmica actual”.
 

“És una oportunitat per reforçar el sistema de drets i protecció social en un moment molt crític en què l’empobriment de les llars és palpable i en què es necessiten el màxim de recursos possible per fer front a la pobresa estructural i la sobrevinguda, generada pels últims episodis socioeconòmics acumulats”, expliquen a l’entitat.

Els pressupostos tenen previst incloure millores en polítiques socials “que són cabdals”, assenyalen, com l’augment d’un 8% del barem de referència per a les prestacions socials (IRSC), que permetrà que més persones puguin tenir accés al sistema de prestacions socials i que la quantitat percebuda sigui més alta i s’apropi a l’encariment del cost de la vida dels últims anys.

Augmenta la renda garantida

En el cas de la renda garantida, es passaria dels 664 euros mensuals actuals als 717 euros (per a les llars unipersonals, a les llars amb diverses persones, l’increment s’aplicaria segons els afegits econòmics de la llei).

També es preveu reduir les llistes d’espera de la dependència amb l’augment de 2.000 places residencials i de centre de dia per a persones grans, amb discapacitat i salut mental, el reforç de les prestacions econòmiques per persones cuidadores familiars mentrestant no es té accés un recurs definitiu i la simplificació administrativa i la millora de la coordinació entre les diferents administracions que gestionen el sistema d’autonomia personal i atenció a la dependència; a més de disminuir el temps d’espera per a la valoració del grau de dependència i discapacitat en un 50% a finals del 2023. 

Segons l’entitat, un aspecte important dels nous pressupostos són l’avenç de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.“Aquest nou ens ha de permetre que els Departaments de Drets Socials i Salut es coordinin i treballin de forma conjunta en l’atenció als col·lectius que tenen necessitats més complexes”.

L’atenció a la salut mental i les addiccions també es veurà reforçada. En concret, es destinaran 30 milions d’euros més per reforçar la xarxa d’atenció i els programes de suport a les famílies, i l’augment de les partides destinades al desplegament de l’escola inclusiva i del Pacte contra la Segregació Escolar.

El Govern també s’ha compromès a reforçar el pressupost per a les polítiques d’infància, en un 13%, per reduir la pobresa infantil i juvenil i per millorar els serveis d’atenció, prevenció i lluita contra els abusos sexuals. En canvi, la Taula lamenta que l’augment previst del 4% per al 2023 en les tarifes del sector social siguin insuficients, com assegura La Confederació, perquè no respon a les necessitats de les persones, les entitats i les professionals. 

D’altra banda, un cop aconseguit un acord de pressupostos, la Taula del Tercer Sector reclama al conjunt dels partits polítics “que s’enceti un període d’estabilitat política, indispensable per aplicar aquests nous comptes”. En aquesta línia, l’entitat valora positivament que s’hagi assolit a través del consens i espera que aquest esperit d’arribar a pactes continuï en els pròxims mesos “per garantir que els pressupostos es despleguen correctament”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article